Få länder har så mycket goda sötsaker som Frankrike i form av mjuka och hårda kakor! En del franska kakor har redan funnits länge i Sverige, medan en del andra franska kakor har på senare tid börjat dyka upp på välsorterade konditorier eller caféer för att avnjutas.

Franska mjuka kakor med ett gott vin

Redan på 1800-talet introducerade kung Karl XIV Johan eller Jean Baptiste Bernadotte många varierande franska bakverk i Sverige som Tarte Tatin en klassik äppelkaka, eller till exempel croissant. En annan populär fransk kaka på 1800-talet som bakas än idag är madeleinekaka som är en liten mjuk kaka. Kakan har formen av ett musselskal och bakas i speciella ”madeleineformar”. Man kan även baka franska mjuka kakor utan socker eller gluten för den som är diabetiker eller glutenintolerant. Franska mjuka kakor passar även bra ihop med ett gott vin som beställs hem från https://vinoteket.se/ och inte bara med traditionellt kaffe. Fördelen när man beställer hem viner över internet, är att det finns ett stort utbud med alla typer av viner, årgångar och druvsorter att välja på, samt med en bekväm hemleverans till dörren!

Klassiska franska macarons och pariservåfflor

På allt fler konditorier och caféer ser man de franska färglada och hårda kakorna macarons innanför kakdisken när man ska fika. Då macarons har blivit en allt större trend, är det lätt att tro att macarons är ett nytt koncept, men faktum är att macarons har funnits ända sedan 1800-talet under den franska revolutionen. Vill man pröva på att baka denna franska läckra hårda kaka, finns det bra grundrecept på macarons att pröva på. Kakan består av enkla ingredienser som mandelmassa, florsocker och äggvita, samt kräm av grädde med valfri smak. Sedan brer man den gräddiga krämen mellan två kakdelar och som trycks ihop till en hel kaka. En annan fransk delikatess man fann på konditorier i Sverige redan på 1950-talet är franska våfflor. Denna hårda riktigt goda kaka kallas även för pariservåffla. Kakan består av två delar där man sedan brer ett lager smörkräm mellan kakdelarna. Vill man själv pröva på att baka pariservåfflor är det inte så krångligt som man kanske tror. Huvudingredienserna består av smör, vispgrädde, vetemjöl, socker florsocker och vaniljsocker.

En kaka som kanske inte alla känner till i Sverige, är den klassiska lilla kakan från Frankrike som heter bebé. Kakan kan även klassas som en bakelse, men är mycket liten och som lätt smälter i munnen för den som vill pröva! En bebé består av mördeg som är fylld med vaniljkräm och som ett översta lager, lägger man en sockerglasyr. Oavsett vilket fransk mjuk- eller hård kaka man väljer att pröva, är franska kakor riktigt goda att unna sig om man är på ett välsorterat konditori eller café!