Inför julen är pepparkakor ett självklart alternativ när det kommer till smaskiga kakor. Pepparkakor har bakats sedan många år tillbaka och är starkt associerade med julen. De allra flesta väljer att köpa färdig pepparkaksdeg, just eftersom det är så enkelt. Med färdig deg behöver du inte chansa och riskera att misslyckas och får goda och knapriga kakor varje gång.

Den färdiga degen är dock inte för alla och ibland kan det dessutom vara kul att testa något nytt. Visste du t.ex. att du kan göra din alldeles egna pepparkaksdeg som blir tusen gånger godare? Det finns många saker som man per automatik köper istället för att baka eget. Ett sådant exempel är de goda och näringsrika Wasa knäckebröd som finns i butikshyllan. Att baka knäckebröd till varje frukost kan dock vara jobbigt och då är det bra att det finns färdiga alternativ. Pepparkakor bakar man inte lika ofta och då finns det mer utrymme att experimentera.

Godaste pepparkaksdegen

Att göra pepparkaksdeg behöver inte vara svårt och vi har tagit fram det bästa och enklaste receptet. Med det här receptet får du en fin deg som är enkel att arbeta med – på bara 10 minuter.

Ingredienser

  • 4 dl strösocker
  • 2 dl sirap – använd gärna en ljus sirap
  • 2 dl vatten
  • 250 g smör
  • 2 msk kanel
  • 1 msk kardemumma – mald
  • 1 msk kryddnejlikor – mald
  • 1 msk ingefära – mald
  • 1 msk bikarbonat
  • 15 dl vetemjöl

Dags att baka!

När du har alla ingredienser redo är det dags att sätta igång med bakningen. Börja med att blanda socker, sirap och vanligt vatten i en kastrull. Koka upp hela blandningen, men kom ihåg att ta bort kastrullen från värmen så fort blandningen har smält. Smöret delar du och lägger i en bunke tillsammans med kanelen, kardemumman, nejlikorna och de torra ingredienserna. Här kan du även blanda i ingefäran på en gång. Häll över den varma sockerblandningen och rör om tills smöret är helt smält.

Obs! Låt gärna degen vila i kylskåp i 1-2 timmar innan du börjar arbeta med den så blir den fastare och enklare att kavla ut.

Pepparkakstips

För att lyckas med pepparkakor gäller det inte bara att ha en riktigt fin deg som är gjord på högkvalitativa ingredienser, utan tillvägagångssättet är också av stor betydelse. Vill du vara säker på att du får riktigt professionella pepparkakor som är sådär knapriga bör du till en början se till att degen är kall (därav att den ska vila i kylskåp), men du bör också använda dig av kalla plåtar. Pepparkakorna ska således läggas på plåtarna när de fortfarande är kalla. Det ger det perfekta krispet!