Kakor är något som alla vill kunna njuta av och är man glutenallergiker eller diabetiker, kan man med dagens utbud ändå njuta av både mjuka och hårda kakor som är riktigt goda. Många välsorterade matbutiker eller konditorier har idag bra alternativ som passar alla.

Att baka gluten- och sockerfria kakor själv

Det ska vara roligt att baka både mjuka och hårda kakor, och det finns bra tips på glutenfria mjölsorter som fungerar utmärkt till bakning. En del glutenfria mjölsorter kan dock lämpa sig bättre än andra och det gäller att pröva sig fram. Det finns en hel del riktigt goda recept på glutenfria kakor som man kan pröva. Är man både diabetiker och/eller glutenintolerant, kan man till exempel baka med glutenfritt mjöl och stevia. Fördelen med stevia är att det är ett helt naturligt sötningsmedel utvunnet ur en växt som främst odlas i Sydamerika. Den innehåller i sin tur så kallade ”steviolglykosider” och ger mycket sötma. Vill man baka goda bakverk utan socker, finns det massor som man kan njuta av! Alla åldrar tycker om bakverk ung som äldre. Som äldre när man inte längre arbetar, har man mer tid över till annat. Då vill man unna sig att göra många saker som shoppa, resa, unna sig god mat och dryck och mycket mer. När man har mycket att hitta på som äldre senior, finns det många fördelaktiga och perfekta pensionärsrabatter som man kan använda sig av!

Var kan man äta gluten- och sockerfria kakor?

Det finns en hel del konditorier som faktiskt specialiserat sig på gluten- och sockerfria kakor. Bor man i Stockholm finns det bra tips på trevliga fik med glutenfria kakor som till exempel Omayma å Södermalm, NEWT på Kungsholmen, Pepstop på Östermalm eller BodyBuddy på Jungfrugatan. När det kommer till sockerfria alternativ på kakor och val av konditorier, kan man besöka Gunnarsons Specialkonditori på Götgatan Södermalm, Naturbageriet Sattva i Gamla Stan som har glutenfria-, sockerfria- och veganska bakverk och kakor, eller kända Vetekatten på Kungsgatan i city. Det finns en mängd andra konditorier som har anpassade kakor för så gott som alla. Även om man inte är till exempel diabetiker men försöker gå ner i vikt, kan man någon gång unna sig en sockerfri kaka då socker är en av orsakerna till viktuppgång. Vill man baka eget bröd, behöver man oftast inte socker i brödet. Man kan även som glutenintolerant köpa riktigt smarta och färdiga mixer i matbutiker där man bara behöver tillsätta vatten, smör eller mjölk.