På marknaden finns det idag flera olika sorters redskap och tillbehör som underlättar din bakning. I det här inlägget går vi igenom några exempel på både redskap och tillbehör som kan underlätta när du ska baka kakor.

Undvik brännskador

Vi har alla råkat bränna oss när vi ska ut kakorna ur ugnen. Därför är det bra att det finns saker som är särskilt framtagna för att ta fram saker ur ugnen. Det finns till exempel ugnsvantar som är en sorts vante du tar på dig när du ska ta ut en plåt eller gryta du haft i ugnen. Det finns också grytlappar. En annan sak som hänger på nästan varenda ugnslucka är handduken. Du kan använda en handduk när du tar ut något ur ugnen eller behöver torka av efter att du bakat. Handdukarna brukar fortare bli nedsmutsade än grytlapparna. Därför är det smidigt att hänga upp dem på handdukstorkar efter du tvättat dem så är de torkade och redo att användas inför din bakning.

Bakmaskiner

En annan sak som numera finns i varenda hushåll där det bor en bakfantast är olika sorters bakmaskiner. Det finns flera olika sorters bakmaskiner där du enkelt kan byta ut visparna beroende på vilken deg eller smet du har.

Vispar

Förutom de sorters vispar du använder för hand finns det även elvispar. Vispar är lätta och smidiga att använda om du till exempel ska göra en glasyr till dina kakor.

Formar

Många recept på småkakor kräver bara en plåt och bakplåtspapper. Det är för att de flesta kakdegar är fasta och lätta att sprida ut själv utan att de rinner ut. Men om du till exempel bakar någon sorts mjuk kaka finns det olika sorters formar. Andra gånger det kan vara roligt att använda formar är till jul när det bakas pepparkakor. Det finns olika formar som passar året om, till exempel i form av olika djur. Dessa formar är särskilt roliga att använda om du bakar med barn. Det gör att de känner sig mer involverade i bakningen och de tycker att det är roligt att trycka ut degen i formar.

Bakredskap

Förutom vispar finns det flera olika sorters redskap som du använder manuellt med dina egna händer när du bakar. Några exempel på redskap som används vid bakning är slickepotten som används för att få ur all deg eller smet ur bunken. En pensel används för att pensla på dina kakor,bullar eller bröd innan de åker in i ugnen. I många butiker säljs det olika redskapskit som är till för just bakning eller matlagning. Dessa verktyg burkar oftast vara i silikon eftersom det är värmetåligt, lätt att diska av och inte missfärgar sig lika lätt.

Sprits

En annan sak som används till bakning är spritsen. En sprits består av en påse eller en tub i plast eller tyg som fylls av din deg eller smet. Längst ut finns en cylinder i plast eller metall som används som munstycke. När du trycker på påsen med dess innehåll kommer degen ut ur munstycket. Spritsen används oftast till bakning men den går också bra att använda i matlagning, till exempel för potatismos.