Några av de kanske vackraste kakorna som finns är macarons – franska mandelkakor. De ses nog också som några av de lyxigaste kakorna och förknippas med bland annat Marie Antoinette som sägs ha haft macarons som favoritkakor. Även den nutida svenska prinsessan Madeleine tycker om macarons, så mycket att hon istället för bröllopstårta bjöd sina gäster på en stor pyramid fylld av macarons i alla möjliga färger och smaker.

Vad är en macaron?

En macaronkaka består av två mandelmaränger sammanfogade av en fyllning, oftast bestående av smörkräm, choklad eller fruktkräm. Typiskt för macarons är de vackra ”volangerna” på undersidan av varje mandelmaräng och den släta, blanka ytan. Mandelmarängerna är vita om man inte tillsätter färg men oftast färgas och smaksätts kakorna i alla möjliga färger.

Baka egna macarons till påsk

Att baka egna macarons kräver fokus, tålamod och noggrannhet men är inte omöjligt. Det är viktigt med ett bra recept, man kan behöva prova några olika innan man har lärt sig helt. Ett bra tillfälle att börja med macaronbakning är till påsk. Dels innehåller kakorna mycket ägg, dels går de att färga i olika pastellfärger som passar med annat påskpynt på bordet i t.ex. gult, blått, rosa och ljusgrönt.

Tips för att få till perfekta macarons

Det finns några bra trick för att få till macarons. Det första är att skaffa bra utrustning. Med en silikonmatta med rundlar blir mandelmarängerna perfekt gräddade med volanger och spricker inte. En silikonsprits med stort munstycke får till de runda släta kakorna och en godistermometer behövs för sockerlagen till den italienska maräng som blandas med mandelmjölssmet till marängkakor. Köksvåg för uppvägning av ingredienser är också nödvändigt.

Äggvitorna till macaronsmeten ska vila i rumstemperatur en natt innan de används. När mandelsmeten till kakorna är utspritsad ska man låta den vila minst en halvtimme före gräddning för att undvika att kakorna spricker. Var också noga med att sikta och mala mandelmjölet för att undvika grynighet.