Eftersom kaka är ett samlingsord för olika sorters bakverk så finns det en hel del varianter på kakor vi härmed tänkte gå igenom.

Brödkaka

En brödkaka är en variant av matbröd. Men det som skiljer sig från till exempel en limpa och en brödkaka är att de är platta istället för långa och mastiga.

Småkakor

Det vi främst tänker på när vi tänker på ordet kaka är småkakor. Småkakor är en mindre typ av bakverk som är söta och har en deg som är baserad på mjöl, något sorts fett, socker och någon typ av smaksättare. Till exempel vanilj, choklad eller sylt. Småkakan är den vanligaste kakan på kafferep och tillställningar där flera olika sorters kakor serveras till kaffet. Till exempel syltgrottor och vaniljdrömmar.

Mjuka kakor

Sedan har vi mjuka kakor. Dessa kakor baseras oftast på en sockerkakssmet och måste gräddas i en bakform. Till skillnad från småkakor så är dessa kakor större och mjukare i konsistensen, vilket också innebär att de inte har lika lång hållbarhet. En mjuk kaka används oftast som botten i tårtor. Muffins är också en typ av mjuk kaka men som delas upp i flera mindre formar istället för en stor.