Att baka kakor på olika degar är något som utvecklats i samma takt som kakan själv. För att få en lyckad kaka krävs en bra kakdeg.

En mördeg känns igen genom att den bakas av ett hårdare matfett som till exempel margarin eller smör tillsammans med socker och vetemjöl. Slutresultatet av degen ska kännas mör, därav namnet. Degen blandas till en hård konsistens och kladdar inte av sig på bakbordet och händerna. Mördegen är den deg som används i de flesta småkakor, till exempel i recepten för sju sorters kakor. Det finns ett flertal olika recept på mördeg på nätet. Det viktigaste en mördeg ska innehålla är smör, socker och mjöl.

Mördegen är den vanligaste degen när vi bakar kakor. Men det är inte alltid det är en mördeg vi använder oss av i alla kakrecept. Blanda inte ihop mördeg med smördeg, en smördeg används oftast i matlagning.

I Sverige är det vanligast att du bakar din egen deg, men i till exempel USA kan du köpa färdig kakdeg. Något som blivit allt vanligare är att baka en kakdeg för att sedan äta den direkt utan att ha gjort kakor av den.