Kakor är något som det bakas mer av inför olika högtider. I den här delen får du några exempel på det.

Julkakor

Att baka inför jul är något vi gör över hela världen. De typiska kakorna för julen kan variera mellan länder och världsdelar. I USA och England är det vanligt med olika fruktkakor. Här i Sverige är det mest vanligt att vi bakar med saffran inför jul.

Den vanligaste kakan som förekommer kring jul är pepparkakan. Pepparkakan har funnits och bakats i Sverige sedan medeltiden och den kan bakas både som småkaka eller som en mjuk pepparkaka. Utöver pepparkakan är mandelmusslan en vanlig kaka kring jul. När det kommer till kakor som vi bakar kring jul så är saffran, lingon och mint något vi gärna smaksätter våra kakor med.

Kakor för högtider och fest

Förutom att vi har särskilda kakor kring jul så har vi även kakor som gärna äts i samband med andra högtider.

Vid bröllop är det vanligt att man bjuder på mindre kakor och muffins. Det vanligaste är cupcakes som är små muffins med glasyr. Cupcakes och muffins är något som också serveras på kalas och dop eftersom de är små och är lätta att både äta och servera.

På barnkalas är det vanligt att man serverar cake pops som är små mjuka kakor som är doppade i till exempel choklad och sitter på en pinne. Ungefär som en klubba.

Något annat som är vanligt både vid kalas, bröllop, dop, begravningar och andra högtider där vi samlas är att servera småkakor.