Något som vi är väldigt bra på att fira i Sverige är olika kakor. Vi gillar fika så mycket i det här landet att vi har valt att ge våra kakor och fikabröd egna dagar i kalendern. Här är några exempel på kakor som fått egna dagar i vår kalender.

Mandelkubb

Den tredje mars firar vi mandelkubbens dag genom att äta det klassiska bakverket som består av mjöl, socker,ägg, bittermandelolja och hjorthornssalt och garneras med pärlsocker.

Mazarin

Den 13 mars firar vi mazarinens dag genom att äta det bakverk som består av mördeg och en fyllning av mandelmassa som är garnerad med en sockerglasyr. Bakverket har funnits sedan 1600-talet.

Chokladboll

Den 11 maj firar vi chokladbollens dag genom att äta det bakverk som har funnits i Sverige sedan 1940-talet och består av en smet av kakao, havregryn, smör, socker och matfett som rullas i pärlsocker eller kokos.

Pepparkaka

Den 9 december firar vi pepparkakans dag genom att äta pepparkakan. Pepparkakan är en småkaka som smaksätts med kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika och har funnits i Sverige sedan medeltiden.

Andra exempel på bakverk som har egna dagar är semlan, kanelbullen, muffins och kladdkaka.