En kaka är ett sött, litet bakverk som kan ätas upp på ett par tuggor. En annan typ av kaka är de som finns på internet, då kallas det för webbkaka eller en cookie. En webbkaka är en textbaserad datafil som sparas i din webbläsare för att hemsidan ska möjliggöra funktioner som att webbplatsägaren kan se statistik över hemsidans besökare.

Men den kakan som vi ska lägga vårt fokus på är den man äter.

Vad är en kaka?

En kaka är samlingsordet på olika sorters bakverk och kan syfta på flera saker. Det kan vara allt ifrån ett matbröd som har en platt och rund form eller den typen av bakverk som vi kopplar ordet till idag: de små, söta bakverken som oftast äts som en munsbit till kaffet.

En kaka är oftast gjord av mjöl, socker och någon typ av fett som smör eller olja. Sedan kan man tillsätta de ingredienser man vill. Några av de vanligaste ingredienserna i kakor är russin, havregryn, chokladbitar och bär. Ibland använder man bakpulver för att kakan ska jäsa i ugnen.

Vanligtvis delar man upp degen i små bitar och låter de bakas i ugnen i ett par minuter tills det att kakan har fått sin önskade färg. Kakan ska vara hård utanpå men seg och mjuk inuti. Men det finns också de kakor som inte bakas alls i ugnen.

Till skillnad från andra bakverk som tårtor, bullar och bakelser så innehåller kakan oftast inte något vatten för att degen ska hållas samman. Istället används olja eller smör. Det är för att vatten avdunstar mer än vad oljor gör, vilket gör att kakdegen är mer trögflytande.

En kaka äts oftast som mellanmål och är en vanlig del av det typiska svenska fikat. Kakor äts oftast till kaffet, teet eller med saft.

Vad är ett kex?

Så vad är då skillnaden mellan ett kex och en kaka?

Ett kex är mer av ett mellanting av en kaka och ett bröd. Kexen kommer många gånger i tunnare skivor och går mer åt det salta hållet eller har färre ingredienser än vad en kaka har. Kexet har liknande egenskaper som engelskans ord för biscuit. I den brittiska engelskan betyder biscuit en mindre, bakad och osyrad kaka som är platt, vilket också beskriver vad ett kex är på svenska.

En del sorters kex går mer åt det salta hållet och äts oftast tillsammans med ost och smör och är därför något mer ”matigare” än vad en kaka är.

Men ett kex är inte ett kex över hela Sverige. I Göteborg kan ett kex vara samma ord som resten av Sverige använder när de beskriver en kaka. I de södra delarna av Sverige kan kex uttalas som ”chex”.