Kakan har funnits sedan långt tillbaka i mänsklighetens historia.
Den första kakan tros ha ätits redan på 600-talet efter Kristus i dåtidens Persien, numera Iran. Kakan fick sitt första genombrott i samband med att sockret kom till regionen och började användas i matlagning. I och med muslimernas intåg i Spanien så spred sig sockret så småningom ut i Europa. Vid slutet av 1300-talet var kakan ett stående inslag i alla samhällets klasser och åts både av adeln och såldes på marknader.
I Paris på 1300-talet var den vanligaste varianten av kakan rånet. Rånet kan fyllas med olika smaksättningar eller ätas som de är och såldes runt omkring på Paris gator. Många kokböcker från renässansen innehåller olika recept på rån.
Vid den här tiden var det vanligt att människor rörde mycket på sig på grund av missväxt och konflikter, så de sökte sig över haven. Då var kakan ett tacksamt bakverk att ta med sig eftersom den inte tar så stor plats, är mättande och håller sig färsk länge nog för att den inte ska hinna mögla och bli dålig. En av de vanligaste och mest populära kaksorterna från den här tiden är en kaka som är gjord på smör, mjöl, ägg och socker. På engelska kallas den för jumble och den kan varieras med olika sorters nötter.
På 1600-talet blev bagare ett seriöst yrke som var övervakat av föreningar. För att bli bagare vid den här tiden krävdes det en lång erfarenhet som lärling innan man fick yrkestiteln bagare.
På 1600-talet började allt fler att utvandra från Europa. Det var med nederländska, skotska och engelska nybyggare som kakan tog sig till USA. Det är också från nederländskan det engelska ordet cookie kommer. På nederländska betyder koekje ungefär ”liten kaka”.
Den tidigaste referensen till kakor i USA kan spåras till år 1703. I dokumentet kan man läsa att holländare i New York var med och bakade 800 kakor till en begravning.
I och med industrialiseringen började kakan att få fler ingredienser och började att likna den kaka vi har idag. Det är tack vare byggandet av järnvägen i USA som kakan började få smaker av apelsin och kokos. När flingorna kom i slutet på 1800-talet blev även den en vanlig ingrediens i våra kakor. Förutom större tillgång till ingredienser så utvecklades spisen och ugnen, vilket gjorde det lättare att baka kakor.