På den här sidan kan du läsa allt om kakor och andra goda sötsaker. Men eftersom de flesta kakrecept och de kakor som du köper färdiga i affären eller på café innehåller en hel del socker blir det extra viktigt att du ser till att dina tänder och din munhåla är välmående för att du ska fortsätta äta alla de kakor och bakverk som du älskar.

När det svider i munnen

En av de vanligaste munproblemen är att man får blåsor. Du kan läsa mer om blåsor i munnen på nätet där du får en mer djupgående genomgång om blåsor i munnen, varför de uppstår och hur du behandlar dem.

Men kort sagt så finns det flera varianter av blåsor och sår i munnen. Ibland är orsaken en sjukdom men de kan även uppstå av stress. De kan också uppstå till följd av skadad munhåla och slemhinnor. De kan till exempel uppstå om du har ätit mycket surt eller något annat som är starkt och kan fräta i munnen. Därför är det vanligt att godis och sötsaker är boven bakom att man har fått blåsor i munnen.

Blåsorna är oftast ganska små och de kan sitta på insidan av kinden, på läpparna, tungan, tandköttet eller i gommen.

Det finns dessvärre inget botemedel mot blåsor, men däremot finns det bra och effektiv lindring. Du kan till exempel köpa tandkräm som inte innehåller ämnena NLS eller SLS då dessa ämnen gör att tandkrämen skummar. Du kan även köpa hem en mjukare tandborste eftersom denna typ av tandborste är snällare mot tänderna och munnen och det kommer inte att göra lika ont när du borstar tänderna. Det kan även vara bra om du ser över ditt vitaminintag och ser till att äta tillskott ifall du behöver det för att minska risken för att blåsor ska uppstå.