Vita pepparkakor

Vita pepparkakor användes som julgranspynt i gamla tider. Pynta gärna med färgad kristyr.

Du behöver

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk matfett
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 3/4 dl vit sirap
  • äggvita från ett halvt ägg
  • 1 krm hjorthornssalt
  • 3 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:

Cirka 75 st

Blanda socker, matfett, vatten, grädde och vit sirap i en kastrull och koka upp. Rör tills sockret har löst sig. Tag av från plattan och låt svalna.

Rör försiktigt i äggvitan.

Blanda hjorthornssalt och vetemjöl. Rör ner detta i sockerlagen. Arbeta samman till en smidig deg.

Låt stå svalt i cirka 12 timmar.

Knåda degen smidig. Kavla ut degen direkt på den smorda plåten eller på bakbordet med pepparkaksformar. Gör hål i övre toppen av kakorna för upphängningstråden. Lite tjockare tråd går bra, men det blir oftast lite vackrare med ett tunt band.

Grädda i 175 grader i 3 till 4 minuter. Tag genast loss från plåten och låt svalna där eller på galler.

Garnera gärna med kristyr, gärna färgsatt med karamellfärg. Man kan även ?måla? på pepparkakorna med lite utspädd karamellfärg. Strössel och godis går fint att fästa med kristyr eller smält socker.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Gustav i labbås
15 december 2012

"Låt stå svalt i cirka 12 timmar"

Funkar kylen ett dygn till förberedning?

Gott jul!

Redaktionens kommentar
Det ska gå bra. God Jul!
Kommentar av osignerat
4 juni 2011

dom var länge sen jag smaka det var hos mina kusiner i pajala i norrbotten

Kommentar av maria
14 november 2009

Hejsan!

Jag gjorde fina pepparkakshjärtan förra året och satte upp dem i köksfönstret med fina sidenband.

Efterer några dagar föll de ned. Jag antar att det är för fuktigt i köket. Är receptet på vita pepparkakor mer hållbara eller har ni något knep? Kan man lacka en pepparkaka eller blanda i tapetklister i degen?

Redaktionens kommentar
Det bör gå att använda det här recptet för dekorationspepparkakor.

Äppelchutney

Smaksätt hösten med hemgjord chutney!

Att koka egen chutney är ett bra sätt att ta vara på äpplen. Men framförallt är äppelchutney den perfekta smaksättaren i höst – och den bästa gå-bort-presenten!

Vi tycks gilla kombinationen av sött, syrligt och salt i det här landet. Inte så konstigt att många då är förtjusta i chutney! Denna söta och kryddiga smaksättare som många förknippar med indisk mat passar utmärkt till höstens grytor, pajer eller tillsammans med svamprätter.
Klassisk äppelchutney ska kokas nu och lagras i minst en månad för att smaken ska mogna. Prova gärna skillnaden med lagring genom att servar lite av chutneyn utan lagring – så blir det tydligt!
Chutney passar också bra till grillat, till fläskkött eller lamm. Gör äppelchutney med rökt chili och enbär och du har en perfekt bas till grytor eller tillbehör till kryddiga kötträtter. En god äppelchutney med tranbär passar också till viltstek och till vegetariska svamprätter. Lite citrusskal sätter fin syra och gör att chutneyn passar både i röror och på egen hand.
Passa på att göra chutneyn nu så kan du njuta av den en kylig höstdag eller när vintern kom-mer och man längtar efter smakrik och värmande mat!

 kokasylt.se

Mellanmål

Fyll på med mellanmål

Blodsockret dippar. Nu är goda råd dyra. Det är dags för mellanmål! Plocka fram björnbärsmuffins med chokladsmak.

bärrecept.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se


Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

Ingefära är en spännande och användbar krydda. Denna smakrika rot som stammar från Kina passar fint i matlagninen. I det asiatiska köket har den använts långt tillbaka i tiden och är en viktig krydda.

Dessutom har den också använts som läkeväxt, bland annat för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Men ingefära passar också fint som smaksättare i kakor av olika slag, de välkända pepparkakorna vi bakar varje jul är ett bra exempel. Tillsammans med kardemumma ger ingefäran också fin smak åt sockerkakan. Prova ett nytt recept på Ingerfärs- och kardemummakaka till fikat. Ett enkelt och annorlunda sätt att smaksätta kakan. Servera med vispad grädde eller vaniljglass och du har en kaka som passar lika bra som efterrätt som till eftermiddagsfika!

Smaklig och kryddig fika!

 efterratter.se


Baka med rotfrukter!

Morotskaka med honung Vi stoppar gärna rotfrukter i efterrätten - en morotskaka förstås! Len glasyr med honung blir pricken över i.

Våfflor

Farmors favoritrecept Äggvåfflorna passar lika bra till kaffekoppen som till lunchen med matig fyllning.
Prenumerera direkt! Gratis!

Sås

Rhodeislandsås Snygg färg har rhodeislandsåsen som lyfter salladen eller kanske hamburgaren till nya höjder.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...