Vita pepparkakor

Vita pepparkakor användes som julgranspynt i gamla tider. Pynta gärna med färgad kristyr.

Du behöver

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk matfett
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 3/4 dl vit sirap
  • äggvita från ett halvt ägg
  • 1 krm hjorthornssalt
  • 3 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:

Cirka 75 st

Blanda socker, matfett, vatten, grädde och vit sirap i en kastrull och koka upp. Rör tills sockret har löst sig. Tag av från plattan och låt svalna.

Rör försiktigt i äggvitan.

Blanda hjorthornssalt och vetemjöl. Rör ner detta i sockerlagen. Arbeta samman till en smidig deg.

Låt stå svalt i cirka 12 timmar.

Knåda degen smidig. Kavla ut degen direkt på den smorda plåten eller på bakbordet med pepparkaksformar. Gör hål i övre toppen av kakorna för upphängningstråden. Lite tjockare tråd går bra, men det blir oftast lite vackrare med ett tunt band.

Grädda i 175 grader i 3 till 4 minuter. Tag genast loss från plåten och låt svalna där eller på galler.

Garnera gärna med kristyr, gärna färgsatt med karamellfärg. Man kan även ?måla? på pepparkakorna med lite utspädd karamellfärg. Strössel och godis går fint att fästa med kristyr eller smält socker.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Gustav i labbås
15 december 2012

"Låt stå svalt i cirka 12 timmar"

Funkar kylen ett dygn till förberedning?

Gott jul!

Redaktionens kommentar
Det ska gå bra. God Jul!
Kommentar av osignerat
4 juni 2011

dom var länge sen jag smaka det var hos mina kusiner i pajala i norrbotten

Kommentar av maria
14 november 2009

Hejsan!

Jag gjorde fina pepparkakshjärtan förra året och satte upp dem i köksfönstret med fina sidenband.

Efterer några dagar föll de ned. Jag antar att det är för fuktigt i köket. Är receptet på vita pepparkakor mer hållbara eller har ni något knep? Kan man lacka en pepparkaka eller blanda i tapetklister i degen?

Redaktionens kommentar
Det bör gå att använda det här recptet för dekorationspepparkakor.

Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Lasagne

Smakfull pasta

En ångande lasagne höjer värmen och ger helgkänsla! Gör en god klassiker eller hitta en ny favorit.

lasagne.nu

Kladdkakor

Kladdkaka med hallon

Variera favoritfikat och sätt smak på kladdisen! Kladdkaka med hallon är enkel lyxfika.

kladdkakor.se


Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

Pasta i ugn är perfekt festmat för många gäster. Och många gånger är den enkla det allra bästa. Gör en klassisk lasagne bolognese och lägg lite extra tid på såsen. En bra köttfärssås, kokad på låg värme med kryddor, grönsaker och lite rökt fläsk lyfter lasagnen till helt nya höjder.
Vegetariskt? Välj den snart lika klassiska varianten, lasagne med fetaost. Krämig, smakrik med grönsaker och med den varma fetaosten som sätter rätt fart på smakerna.
Vill du trots det variera är utbudet rikligt. Allt från höstlasagne gjord på lammfärs till en läcker lasagne med färskost och svamp
Kort sagt: En riktigt god lasagne är svårslagen!

 lasagne.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...