Vita pepparkakor

Vita pepparkakor användes som julgranspynt i gamla tider. Pynta gärna med färgad kristyr.

Du behöver

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk matfett
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 3/4 dl vit sirap
  • äggvita från ett halvt ägg
  • 1 krm hjorthornssalt
  • 3 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:

Cirka 75 st

Blanda socker, matfett, vatten, grädde och vit sirap i en kastrull och koka upp. Rör tills sockret har löst sig. Tag av från plattan och låt svalna.

Rör försiktigt i äggvitan.

Blanda hjorthornssalt och vetemjöl. Rör ner detta i sockerlagen. Arbeta samman till en smidig deg.

Låt stå svalt i cirka 12 timmar.

Knåda degen smidig. Kavla ut degen direkt på den smorda plåten eller på bakbordet med pepparkaksformar. Gör hål i övre toppen av kakorna för upphängningstråden. Lite tjockare tråd går bra, men det blir oftast lite vackrare med ett tunt band.

Grädda i 175 grader i 3 till 4 minuter. Tag genast loss från plåten och låt svalna där eller på galler.

Garnera gärna med kristyr, gärna färgsatt med karamellfärg. Man kan även ?måla? på pepparkakorna med lite utspädd karamellfärg. Strössel och godis går fint att fästa med kristyr eller smält socker.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Gustav i labbås
15 december 2012

"Låt stå svalt i cirka 12 timmar"

Funkar kylen ett dygn till förberedning?

Gott jul!

Redaktionens kommentar
Det ska gå bra. God Jul!
Kommentar av osignerat
4 juni 2011

dom var länge sen jag smaka det var hos mina kusiner i pajala i norrbotten

Kommentar av maria
14 november 2009

Hejsan!

Jag gjorde fina pepparkakshjärtan förra året och satte upp dem i köksfönstret med fina sidenband.

Efterer några dagar föll de ned. Jag antar att det är för fuktigt i köket. Är receptet på vita pepparkakor mer hållbara eller har ni något knep? Kan man lacka en pepparkaka eller blanda i tapetklister i degen?

Redaktionens kommentar
Det bör gå att använda det här recptet för dekorationspepparkakor.

Smutronsylt

Smultron ger sommarsmak!

Solmogna smultron ger en fantastisk smultronsylt. Väl värt att plocka, även om det inte blir stora mängder.

Det är sällan man kan plocka riktigt stora mängder smultron om man inte odlar bären själv i stor skala. Men det gör ingenting! För smultron har så mycket smak att det räcker med en liten mängd för att sätta sommarsmak på sylten.
Smultron blir lätt hårda och lite beska om man kokar dem till en sylt på vanligt vis. Följ istället vårt recept och koka en sockerlag som bären får dra i. Du får en fantastisk smultronsylt med hela smultron, perfekt till glass eller mjuka kakor.
Har du hittat mycket smultron? Använd en del av dem till en lyxig smultronpaj. Somrigare smak på en smulpaj är svårt att få!
Vill du sedan bjuda på smultronpaj när hösten kommer går det bra att använda smultronsylten även till smulpaj. Om du kunnat hålla dej så länge från att äta upp den vill säga!

 kokasylt.se

Tårta i långpanna

Tårta till alla!

Studenterna springer ut, sommarens fester drar närmre. Baka tårta i långpanna till många!

bakatårta.se

Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

hembakatbrod.se


Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

Surdegsbakandet stannade inte vid att bli en våg. Det är en alldeles för bra metod för att glömmas bort! Vi hjälper dig komma igång med din egen surdeg så du kan baka allt från grovt rågbröd med russin till ljust formbröd.

Experimentera gärna med dinkel eller havre för att hitta din favorit till frukosten. För dig som inte har degblandare eller starka armar rekommenderar vi knådfritt dinkelbröd helt utan jäst. Välkommen till en värld av gott bröd!

 surdegsbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...