Struvor

Struvor är en sorts friterade kakor som många äter till julen. Ett struvjärn är ett måste för att kunna fritera struvor.

Du behöver

  • 1 ägg
  • 3/4 dl mjöl
  • 3/4 dl vatten
  • kokosfett eller olja till fritering
  • 1/2 dl strösocker till garnering

Gör så här:

För att göra struvor behöver du ett speciellt struvjärn.

Börja med att värma upp oljan till 180 grader, ställ struvjärnet på förvärmning däri.

Rör ihop ägg, mjöl och vatten till en slät smet. Smeten skall inte vispas.

Doppa struvjärnet till 2/3 i smeten och doppa sedan struvjärnet i den heta oljan. Fritera i ungefär en minut, tills de är guldbruna.

Ta loss struvan från järnet med hjälp av en gaffel. Låt den rinna av på en sikt, ett stekskydd eller på hushållspapper. Strö därefter socker över struvorna. Förvara luftigt i plåtburk, gärna lite svalare än rumstemperatur.

Tips! Kontrollera om rätt temperatur genom att ta en liten bit vitt matbröd och lägga i oljan. Om det tar ungefär en minut för biten att bli brun är oljan lagom varm.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Kocken
8 december 2010

Använd mjölk istället för vatten

Kommentar av Struvan
13 mars 2010

Hej

Låter intresant , skall prova.

Kommentar av j.l
8 oktober 2010

inte rätta struvreceptet struvorna fick ingen färg och bara srack sönder och hade fel smak


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

scones.se

Fisk i ugn

Äppelfylld lax

Helstekt fisk i ugn är ett gott alternativ till filé. Äppelfylld lax är enkel lyxmat!

helgmenyn.se


Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

Det är klart att pajen kommer först – vem kan motstå en nygräddad äppelpaj med vaniljsås? Variera och gör smulpaj med havretäcke eller smaksätt med kanel. Har du bråttom men har äppelmos hemma kan du laga äppelpaj av det! Några burkar äppelmos är förresten ett måste i skafferiet – lätt och gott att göra själv. Smaksätt mazariner till söndagsfikat. Eller stek äpplen i ugn och servera med hemgjord vaniljglass, enklare och godare är det svårt att få det!

 smulpaj.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...