Struvor

Struvor är en sorts friterade kakor som många äter till julen. Ett struvjärn är ett måste för att kunna fritera struvor.

Du behöver

  • 1 ägg
  • 3/4 dl mjöl
  • 3/4 dl vatten
  • kokosfett eller olja till fritering
  • 1/2 dl strösocker till garnering

Gör så här:

För att göra struvor behöver du ett speciellt struvjärn.

Börja med att värma upp oljan till 180 grader, ställ struvjärnet på förvärmning däri.

Rör ihop ägg, mjöl och vatten till en slät smet. Smeten skall inte vispas.

Doppa struvjärnet till 2/3 i smeten och doppa sedan struvjärnet i den heta oljan. Fritera i ungefär en minut, tills de är guldbruna.

Ta loss struvan från järnet med hjälp av en gaffel. Låt den rinna av på en sikt, ett stekskydd eller på hushållspapper. Strö därefter socker över struvorna. Förvara luftigt i plåtburk, gärna lite svalare än rumstemperatur.

Tips! Kontrollera om rätt temperatur genom att ta en liten bit vitt matbröd och lägga i oljan. Om det tar ungefär en minut för biten att bli brun är oljan lagom varm.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Kocken
8 december 2010

Använd mjölk istället för vatten

Kommentar av Struvan
13 mars 2010

Hej

Låter intresant , skall prova.

Kommentar av j.l
8 oktober 2010

inte rätta struvreceptet struvorna fick ingen färg och bara srack sönder och hade fel smak


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kyckling till helgen

Smakfylld kyckling

Fira helgen med kyckling i ugn! Prova filéer fyllda med kryddig salsiccia.

kycklingrecept.nu

Gröt

Nya bättre frukostvanor

Skrädmjölsgröt görs på rostat havremjöl som blir välkommen omväxling till havregrynsgröten.

gröt.com


Frukostbullar

Andra bullar

Grovt är gott! Med lättbakade små yoghurtbröd får du en bra start på dagen.

Nybakat bröd till frukost är en lyx som de flesta kan unna sig någon gång då och då. Ofta vill vi att det ska gå snabbt och lätt att baka för att det ska bli av på morgonen. Prova ett nytt recept på lättbakade yoghurtbitar som inte behöver rullas till bullar utan skärs i bitar. Lättbakat och gott, men samtidigt fiberrikt. Med rågmjöl och kruskakli får bullarna en fin och rund rågsmak.

Servera med smör, ost och honung. En kanna Earl Grey, favorittekoppen och morgontidningen...

Och skulle du få smak på nybakat så finns det fler recept på goda bullar att prova på.

Godare morgon!

 frukostbullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...