Stollen

En variant av den populära julkakan, vanlig i Tyskland. Massor av russin och mandel!

Du behöver

Dag 1

  • 700 g russin
  • 4 dl rom
  • 150 g mandel
  • 100 g syltat apelsinskal
  • 1 citron
  • 2 tsk malen kardemumma

Dag 2, fördeg

  • 300 g vetemjöl
  • 350 g mjölk
  • 50 g jäst

Dag 2

  • 300 g smör
  • 100 g socker
  • 600 g vetemjöl
  • 50 g smör till pensling
  • 2 dl florsocker till pudring

Gör så här:

Skålla mandeln och skala den. Grovhacka mandeln. Riv skalet av citronen fint. Blanda citronskal, mandel, russin, syltat apelsinskal och kardemumman med rom. Låt stå och dra till nästa dag.

Gör en fördeg av vetemjöl, mjölk och jäst. Låt jäsningen komma igång, jäs i cirka 30 minuter.

Blanda samman russinblandningen med fördegen. Knåda ner sockret, smöret och vetemjölet. Knåda tills degen är smidig.

Låt degen jäsa i degbunken cirka 40 minuter.

Ta upp på mjölat bakbord och dela i nio delar. Vik samman degen i ett treslag i avlång limpa. Lägg kakan med skarven uppåt på bakplåtspapper.

Låt jäsa till dubbel storlek på plåten, 40-60 minuter.

Sätt in plåten mitt i ugnen 250 grader och sänk till 200. Grädda i cirka 20 minuter.

Pensla de varma bröden med smält smör och låt svalna.

Sikta över riktigt med florsocker (kakan ska vara närapå helt vit!) innan stollen slås in i plastpåse och får vila svalt några dagar innan den serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

pajrecept.se

Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

påskgodisrecept.se


Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

Att fylla grönsaker, rotfrukter eller svamp och gratinera i ugn är en snabb väg till god vegetarisk mat. I ugnen tillagas maten utan passning och stekta ytan lockar fram helt andra smaker än i en gryta. Prova själv och upptäck goda rätter som passar både vegetarianer och inbitna köttätare. Fylld quornfilé är snabbvarianten och vill du ha ett alternativ till köttfärs är quornfärsfylld-squash ett gott recept. Fyllda auberginer med ost och grönt är riktigt gott, liksom fyllda potatisar eller champinjoner under parmesantäcke! Precis som favoriten – butternutpumpa fylld med majs, rödbeta, morot och ost… Servera varmrätterna som de är med bröd eller ris och du har en god och värmande vego–middag!

 vegetariskarecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...