Stollen

En variant av den populära julkakan, vanlig i Tyskland. Massor av russin och mandel!

Du behöver

Dag 1

  • 700 g russin
  • 4 dl rom
  • 150 g mandel
  • 100 g syltat apelsinskal
  • 1 citron
  • 2 tsk malen kardemumma

Dag 2, fördeg

  • 300 g vetemjöl
  • 350 g mjölk
  • 50 g jäst

Dag 2

  • 300 g smör
  • 100 g socker
  • 600 g vetemjöl
  • 50 g smör till pensling
  • 2 dl florsocker till pudring

Gör så här:

Skålla mandeln och skala den. Grovhacka mandeln. Riv skalet av citronen fint. Blanda citronskal, mandel, russin, syltat apelsinskal och kardemumman med rom. Låt stå och dra till nästa dag.

Gör en fördeg av vetemjöl, mjölk och jäst. Låt jäsningen komma igång, jäs i cirka 30 minuter.

Blanda samman russinblandningen med fördegen. Knåda ner sockret, smöret och vetemjölet. Knåda tills degen är smidig.

Låt degen jäsa i degbunken cirka 40 minuter.

Ta upp på mjölat bakbord och dela i nio delar. Vik samman degen i ett treslag i avlång limpa. Lägg kakan med skarven uppåt på bakplåtspapper.

Låt jäsa till dubbel storlek på plåten, 40-60 minuter.

Sätt in plåten mitt i ugnen 250 grader och sänk till 200. Grädda i cirka 20 minuter.

Pensla de varma bröden med smält smör och låt svalna.

Sikta över riktigt med florsocker (kakan ska vara närapå helt vit!) innan stollen slås in i plastpåse och får vila svalt några dagar innan den serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

kladdkakor.se

Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

glutenfriarecept.se


Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

Färskpotatis, späda salladsblad, gräslök, gräddfil… också matjessill. Ofta serverar vi sillen kryddad som den är men på några minuter kan du lätt variera smakerna på midsommarbordet. Blanda en god citronmatjessill som passar bra till potatisen. Gör enkel och klassisk matjeröra att servera på hårt bröd. Eller krydda snabbt med vitlök och chilisås… Bottna serveringsfatet med salladsblad, kall, skuren potatis och toppa med sillen. Eller gör en ljummen potatissallad med bacon och tomat – mättande som passar både midsommar och brunch dagen efter! Trevlig midsommar önskar pepparochsalt.se!

 sillrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...