Stollen

En variant av den populära julkakan, vanlig i Tyskland. Massor av russin och mandel!

Du behöver

Dag 1

  • 700 g russin
  • 4 dl rom
  • 150 g mandel
  • 100 g syltat apelsinskal
  • 1 citron
  • 2 tsk malen kardemumma

Dag 2, fördeg

  • 300 g vetemjöl
  • 350 g mjölk
  • 50 g jäst

Dag 2

  • 300 g smör
  • 100 g socker
  • 600 g vetemjöl
  • 50 g smör till pensling
  • 2 dl florsocker till pudring

Gör så här:

Skålla mandeln och skala den. Grovhacka mandeln. Riv skalet av citronen fint. Blanda citronskal, mandel, russin, syltat apelsinskal och kardemumman med rom. Låt stå och dra till nästa dag.

Gör en fördeg av vetemjöl, mjölk och jäst. Låt jäsningen komma igång, jäs i cirka 30 minuter.

Blanda samman russinblandningen med fördegen. Knåda ner sockret, smöret och vetemjölet. Knåda tills degen är smidig.

Låt degen jäsa i degbunken cirka 40 minuter.

Ta upp på mjölat bakbord och dela i nio delar. Vik samman degen i ett treslag i avlång limpa. Lägg kakan med skarven uppåt på bakplåtspapper.

Låt jäsa till dubbel storlek på plåten, 40-60 minuter.

Sätt in plåten mitt i ugnen 250 grader och sänk till 200. Grädda i cirka 20 minuter.

Pensla de varma bröden med smält smör och låt svalna.

Sikta över riktigt med florsocker (kakan ska vara närapå helt vit!) innan stollen slås in i plastpåse och får vila svalt några dagar innan den serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se


Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

Färdig glutenfri mjölmix behöver inte vara lösningen! Till brunchen smakar scones bäst, rykande heta. Vissa rätter är naturligt glutenfria, som risotto med smak av saffran. En krispig pizzabotten gjord på polenta räddar fredagsmyset och till efterrätt serveras förstås en tunn skiva lyxig chokladkaka tillsammans med grädde och färska bär...

 glutenfriarecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...