Skorpor med vanilj och hasselnötter

Hasselnötter brukar finnas i nötblandningar till jul - de är goda som de är, men prova också att baka eleganta skorpor med dem!

Du behöver

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 60 g honung, rumsvarm
  • 240 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 30 g hasselnötter (ca 1/2 dl)
  • 1 ägg
  • 1/2 dl mjölk

Gör så här:

Rör samman smör och honung. Om honungen är för hård, värm den försiktigt i varmt vattenbad. Vispa samman ägg och mjölk i en skål och blanda ner honung-smör-blandningen. Rör jämnt.

Hacka hasselnötterna grovt och blanda dem med vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver. Blanda ner i skålen och arbeta hastigt samman till en deg. Dela degen i två jämnstora bitar som rullas ut till längder, lika långa som plåten. Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck till längderna så att de blir jämnbreda och cirka 1 cm tjocka.

Grädda i 175 graders ugnsvärme i cirka 15 minuter. Låt svalna något. Sänk under tiden ugnsvärmen till 150 grader. Skär med en vass kniv eller brödkniv cirka 1 cm breda skorpor, på snedden. Lägg med snittytan uppåt på plåten. Rosta dem i cirka 20 minuter, vänd skorporna efter halva tiden så att den andra snittytan hamnar uppåt. Låt svalna och förvara i burk med tättslutande lock.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Tillbehör till grillfesten

Modiga tillbehör till grillen

Det är lätt att stirra sig blind på huvudrätten, men det är tillbehör som gör grillningen till fest! Tomatsalsa är vacker och passar till det mesta.

grillrecept.nu

Mors dag

Mors dag

Fira mor med hembakat! Varför inte en lättbakad rabarbertårta med vanilj?

bakatårta.se


Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

Småkakor i butikshyllan är ett sorgligt kapitel. Speciellt om det handla om fyllda bitar. Tillsatserna haglar och smaken lyser med sin frånvaro. Men det är lätt att göra egna mazariner. Smörjer du bara formarna noga kan du baka klassiska mazariner eller goda äppelmazariner utan större besvär. Oavsett om du river egen mandel eller utgår från mandelmassa får du bakverk långt godare än de plastiga butikskakorna.

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...