Skorpor med vanilj och hasselnötter

Hasselnötter brukar finnas i nötblandningar till jul - de är goda som de är, men prova också att baka eleganta skorpor med dem!

Du behöver

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 60 g honung, rumsvarm
  • 240 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 30 g hasselnötter (ca 1/2 dl)
  • 1 ägg
  • 1/2 dl mjölk

Gör så här:

Rör samman smör och honung. Om honungen är för hård, värm den försiktigt i varmt vattenbad. Vispa samman ägg och mjölk i en skål och blanda ner honung-smör-blandningen. Rör jämnt.

Hacka hasselnötterna grovt och blanda dem med vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver. Blanda ner i skålen och arbeta hastigt samman till en deg. Dela degen i två jämnstora bitar som rullas ut till längder, lika långa som plåten. Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck till längderna så att de blir jämnbreda och cirka 1 cm tjocka.

Grädda i 175 graders ugnsvärme i cirka 15 minuter. Låt svalna något. Sänk under tiden ugnsvärmen till 150 grader. Skär med en vass kniv eller brödkniv cirka 1 cm breda skorpor, på snedden. Lägg med snittytan uppåt på plåten. Rosta dem i cirka 20 minuter, vänd skorporna efter halva tiden så att den andra snittytan hamnar uppåt. Låt svalna och förvara i burk med tättslutande lock.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

pajrecept.se


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...