Saffranssnäckor

Goda saffransbullar med härlig fyllning av mandelmassa och saffran.

Du behöver

Bulldeg

  • 50 g jäst
  • 175 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 0,5 g saffran (1 pkt)
  • 1 tsk salt
  • 1,5 l vetemjöl
  • 1 ägg

Fyllning

  • 150g mandelmassa
  • 100g smör, rumsvarmt
  • 0,5g (1 pkt) saffran

Gör så här:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke. Lös saffranen i 2 matskedar hett vatten.

Lös jästen i mjölkblandningen, tillsätt saffransblandningen. Rör ner salt, socker och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, ungefär 10 minuter med matberedare. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Fyllningen: Blanda saffran med 2 msk hett vatten och låt den stå några minuter.Riv mandelmassan grovt på rivjärn.Blanda mandelmassa och saffran. Rör ner det mjuka smöret och rör tills du har en jämn fyllning.


Dela degen i två bitar och kavla ut till rektanglar, cirka 30X40 cm.

Bred ut fyllningen jämnt över ytan, vispa upp ägger och pensla kanten innan du rullar ihop degen till en rulle, från långsidan.

Skär nu centimetertjocka skivor av rullen och lägg i bullformar. Pensla med uppvispat ägg.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 12 minuter. Låt svalna på galler med handduk över.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Agneta
9 december 2012

Jag tycker det är gott och fint att pudra lite florsocker på.

Kommentar av Viktoria
9 december 2012

Ett tips på vad man skulle kunna ha på bullarna - ungefär som vanliga kanelbullar med pärlsocker - är finhackad mandel/hasselnöt! :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se

Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

bakabullar.se


Brödrecept

Utflykt!

Dags för utflykt i solskenet! Baka ett gott utflyktsbröd som passar ostmackan!

En picknickkorg utan bröd känns aldrig komplett. Vid sidan av de kalla pannkakorna och pajen är en god baguette eller gott franskbröd aldrig fel. För den som vill vara mera klassik är mjuka hålkakor, tekor eller ett saftigt, skållat rågbröd alla goda val.

Plockat med grillen? De bästa korvbröden och hamburgerbröden bakar du naturligtvis själv!

Då var utflyktsmaten ordnad, nu hoppas vi bara på fint väder!

 hembakatbrod.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...