Saffransskorpor

Härligt goda saffransskorpor. Möra så de smälter i munnen... Baka många om de ska räcka till jul!

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2 dl rårörsocker
  • 4 ägg
  • 1 g saffran (2pkt)
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl
  • 4 msk kokande vatten
  • 1 ägg till pensling

Gör så här:

Cirka 80 skorpor

Rör ut saffranen i det heta vattnet.

Blanda 8 deciliter av mjölet med bakpulvret i en bunke.

Rör samman rumsvarmt smör och socker till det är vitt och fluffigt. Tillsätt saffran och vattnet. Vispa i ett ägg åt gången. Tillsätt saltet och blanda ner mjöl och bakpulver, tillsätt de två extra deciliterna mjöl till du får en mjuk deg som går att forma. Låt degen vila svalt en kort stund.

Ta upp degen på bakbord.

Forma degen till längder, cirka fem centimeter breda och en centimeter höga.

Pensla längderna med uppvispat ägg.

Baka längderna i cirka 10-12 minuter i 200 grader. Skär längderna i sneda skivor, cirka 1 centimeter breda så fort de kommit ur ugnen. (Väntar du tills de svalnat kommer de att spricka.)

Lägg skorporna på plåtar med snittytan upp och rosta en kort stund i 250 grader så att skorporna får fin färg. (Se upp! Det är lätt att bränna skorporna!)

Låt skorporna eftertorka i ugn under natten, gärna på eftervärmen eller i cirka 50 grader. Se till att ha ugnen lite öppen, med en glipa på ungefär tre centimeter. Använd en smörkniv på högkant eller liknande.

Förvara i papperspåse eller plåtburk i rumstemperatur.

Skorporna får finare smak om de tillåts mogna några dagar innan de serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se


Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

En pizzakväll med familj eller vänner är alltid en bra idé. Och det är inte svårt att lyckas med pizzan. Välj en enkel pizzadeg eller knåda ihop en långjäst pizzadeg, så får du riktigt knapriga kanter och botten!

Med en bra botten kan du lätt variera påläggen efter smak. Experimentera med spännande resultat eller baka någon av de klassiska pizzorna. Kanske en enkel capricciosa eller varför inte en gorgonzola? Den som inte kan bestämma sig gör förstås en quattro stagioni!

Smaklig och trevlig pizzakväll!

 bakapizza.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...