Saffransskorpor

Härligt goda saffransskorpor. Möra så de smälter i munnen... Baka många om de ska räcka till jul!

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2 dl rårörsocker
  • 4 ägg
  • 1 g saffran (2pkt)
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl
  • 4 msk kokande vatten
  • 1 ägg till pensling

Gör så här:

Cirka 80 skorpor

Rör ut saffranen i det heta vattnet.

Blanda 8 deciliter av mjölet med bakpulvret i en bunke.

Rör samman rumsvarmt smör och socker till det är vitt och fluffigt. Tillsätt saffran och vattnet. Vispa i ett ägg åt gången. Tillsätt saltet och blanda ner mjöl och bakpulver, tillsätt de två extra deciliterna mjöl till du får en mjuk deg som går att forma. Låt degen vila svalt en kort stund.

Ta upp degen på bakbord.

Forma degen till längder, cirka fem centimeter breda och en centimeter höga.

Pensla längderna med uppvispat ägg.

Baka längderna i cirka 10-12 minuter i 200 grader. Skär längderna i sneda skivor, cirka 1 centimeter breda så fort de kommit ur ugnen. (Väntar du tills de svalnat kommer de att spricka.)

Lägg skorporna på plåtar med snittytan upp och rosta en kort stund i 250 grader så att skorporna får fin färg. (Se upp! Det är lätt att bränna skorporna!)

Låt skorporna eftertorka i ugn under natten, gärna på eftervärmen eller i cirka 50 grader. Se till att ha ugnen lite öppen, med en glipa på ungefär tre centimeter. Använd en smörkniv på högkant eller liknande.

Förvara i papperspåse eller plåtburk i rumstemperatur.

Skorporna får finare smak om de tillåts mogna några dagar innan de serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

kladdkakor.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu


Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

Squash, som finns i mängder av varianter och färger är utmärkt att servera som soppa. Ofta mild i smaken och med en vacker färg, även när den mixas slät.

Tillsammans med nybakat bröd och kanske lite fräst skogssvamp lyser squashsoppan fint på middagsbordet!

 sopprecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...