Saffransskorpor

Härligt goda saffransskorpor. Möra så de smälter i munnen... Baka många om de ska räcka till jul!

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2 dl rårörsocker
  • 4 ägg
  • 1 g saffran (2pkt)
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl
  • 4 msk kokande vatten
  • 1 ägg till pensling

Gör så här:

Cirka 80 skorpor

Rör ut saffranen i det heta vattnet.

Blanda 8 deciliter av mjölet med bakpulvret i en bunke.

Rör samman rumsvarmt smör och socker till det är vitt och fluffigt. Tillsätt saffran och vattnet. Vispa i ett ägg åt gången. Tillsätt saltet och blanda ner mjöl och bakpulver, tillsätt de två extra deciliterna mjöl till du får en mjuk deg som går att forma. Låt degen vila svalt en kort stund.

Ta upp degen på bakbord.

Forma degen till längder, cirka fem centimeter breda och en centimeter höga.

Pensla längderna med uppvispat ägg.

Baka längderna i cirka 10-12 minuter i 200 grader. Skär längderna i sneda skivor, cirka 1 centimeter breda så fort de kommit ur ugnen. (Väntar du tills de svalnat kommer de att spricka.)

Lägg skorporna på plåtar med snittytan upp och rosta en kort stund i 250 grader så att skorporna får fin färg. (Se upp! Det är lätt att bränna skorporna!)

Låt skorporna eftertorka i ugn under natten, gärna på eftervärmen eller i cirka 50 grader. Se till att ha ugnen lite öppen, med en glipa på ungefär tre centimeter. Använd en smörkniv på högkant eller liknande.

Förvara i papperspåse eller plåtburk i rumstemperatur.

Skorporna får finare smak om de tillåts mogna några dagar innan de serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Gott till utflykten!

Sportlovsdags

Nu är det dags för sportlov! Den som rör på sig behöver fylla på med energi, varför inte med hembakade bars laddade med solrosfrön, russin och kokos?

utflyktsmat.se

Småkakor

Lättbakat för alla

Baka kaka med barnen eller vill du bara ha en lättbakad och god kaka?

bakakaka.se


Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

Gott till helgfika eller kanske lite vardagslyx? Det finns bra knep för att piffa upp de enklaste kakorna. Klassiska havreflarn med glass, smörkräm eller sylt mellan blir de riktiga minibakelser. Rulltårta i snygga skivor, gärna med lite spritsad grädde eller bär på är snabbakelsen framför andra. Gärna smaksatt med arrakssmörkräm eller romrussin… Nybakade choklad– och nötmuffins eller mjuka vinbärsmuffins… Lite spritsad grädde eller vaniljglass på toppen – Lagom mycket krångel, snyggt och gott!
För att inte tala om franska våfflor, nästan för gott för att serveras…
 

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...