Saffransskorpor

Härligt goda saffransskorpor. Möra så de smälter i munnen... Baka många om de ska räcka till jul!

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2 dl rårörsocker
  • 4 ägg
  • 1 g saffran (2pkt)
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl
  • 4 msk kokande vatten
  • 1 ägg till pensling

Gör så här:

Cirka 80 skorpor

Rör ut saffranen i det heta vattnet.

Blanda 8 deciliter av mjölet med bakpulvret i en bunke.

Rör samman rumsvarmt smör och socker till det är vitt och fluffigt. Tillsätt saffran och vattnet. Vispa i ett ägg åt gången. Tillsätt saltet och blanda ner mjöl och bakpulver, tillsätt de två extra deciliterna mjöl till du får en mjuk deg som går att forma. Låt degen vila svalt en kort stund.

Ta upp degen på bakbord.

Forma degen till längder, cirka fem centimeter breda och en centimeter höga.

Pensla längderna med uppvispat ägg.

Baka längderna i cirka 10-12 minuter i 200 grader. Skär längderna i sneda skivor, cirka 1 centimeter breda så fort de kommit ur ugnen. (Väntar du tills de svalnat kommer de att spricka.)

Lägg skorporna på plåtar med snittytan upp och rosta en kort stund i 250 grader så att skorporna får fin färg. (Se upp! Det är lätt att bränna skorporna!)

Låt skorporna eftertorka i ugn under natten, gärna på eftervärmen eller i cirka 50 grader. Se till att ha ugnen lite öppen, med en glipa på ungefär tre centimeter. Använd en smörkniv på högkant eller liknande.

Förvara i papperspåse eller plåtburk i rumstemperatur.

Skorporna får finare smak om de tillåts mogna några dagar innan de serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Omelett

Säg omelett!

Vad sägs om snabbmat till helgen? Skippa hamburgaren och laga en mättande omelett!

omelettrecept.se

Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

sopprecept.se


Frukostbullar

Frukostbullarna som får dagen att lyfta!

Nybakat på morgonen är en skön start på dagen. Prova lättbakade rågbullar till morgonkaffet.

Frasiga frallor kan smaka fantastiskt. Men många av oss föredrar lite nyttigare frukost till vardags. Med hembakade frukostbullar kan du enkelt baka nyttigt och gott.
Välj ett enkelt recept på grahamsbullar eller havrebullar med russin så får du bullar med mycket smak. Kanske prova linfröbullar med rågmjöl? Eller morotsbullar som är mjuka och håller länge. Vill du baka nyttigt och lättbakat kan du prova vårt nya recept på klassiska rågbullar. Perfekta med ost till morgonkaffet!
God morgon!

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...