Saffranslängd

Saffransdoftande vetelängd fylld med mandelmassa... Mer julsmak kan det väl knappast bli?

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl (180g) socker
  • 0,5 g saffran (1 pkt)
  • 1 tsk salt
  • 1,5 l (900g) vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1/2 dl pärlsocker

  • 150g mandelmassa
  • 100g smör, rumsvarmt
  • 0,5g (1 pkt) saffran

Gör så här:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke. Lös saffranen i 2 matskedar hett vatten.

Lös jästen i mjölkblandningen, tillsätt saffransblandningen. Rör ner salt, socker och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, ungefär 10 minuter med matberedare. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Fyllningen: Blanda saffran med 2 msk hett vatten och låt den stå några minuter.Riv mandelmassan grovt på rivjärn.Blanda mandelmassa och saffran. Rör ner det mjuka smöret och rör tills du har en jämn fyllning.

Dela degen i fyra bitar och kavla ut till rektanglar, cirka 20X30 cm.

Bred ut fyllningen jämnt över ytan, vispa upp ägger och pensla kanten innan du rullar ihop degen till en rulle, från långsidan.

Skär eller klipp nu längden i skivor, men skär inte helt igenom utan låt skivorna sitta ihop i botten av längden. Vik ut skivorna åt olika håll så det bildas en längd. Lägg längderna på bakplåtspapper på en plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Låt nu längderna jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter. (Tiden varierar mycket beroende på hur varmt det är men utgå ifrån att degen ska ha jäst till dubbel storlek snarare än tiden.)

Grädda längderna i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler med handduk över.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

bakakaka.se

Pizza

Ruccola

Knaprig botten och smakfullt på toppen! Gör en läcker pizza med aubergine och ruccola.

bakapizza.se


Mellanmål

Fyll på med mellanmål

Blodsockret dippar. Nu är goda råd dyra. Det är dags för mellanmål! Plocka fram björnbärsmuffins med chokladsmak.

Såväl bär som frukt är utmärkta som bas i mellanmål. Finfina vitaminer och naturligt socker från en god hallonsmoothie eller enkel apelsinsallad är perfekt när magen kurrar på eftermiddagen.

Gröt blir ett snabbt och stadigt mellanmål. Prova mättande hirsgröt eller gör mannagrynsgröten till en riktigt härlig mannagrynspudding!

 bärrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...