Saffranslängd

Saffransdoftande vetelängd fylld med mandelmassa... Mer julsmak kan det väl knappast bli?

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl (180g) socker
  • 0,5 g saffran (1 pkt)
  • 1 tsk salt
  • 1,5 l (900g) vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1/2 dl pärlsocker

  • 150g mandelmassa
  • 100g smör, rumsvarmt
  • 0,5g (1 pkt) saffran

Gör så här:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke. Lös saffranen i 2 matskedar hett vatten.

Lös jästen i mjölkblandningen, tillsätt saffransblandningen. Rör ner salt, socker och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, ungefär 10 minuter med matberedare. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Fyllningen: Blanda saffran med 2 msk hett vatten och låt den stå några minuter.Riv mandelmassan grovt på rivjärn.Blanda mandelmassa och saffran. Rör ner det mjuka smöret och rör tills du har en jämn fyllning.

Dela degen i fyra bitar och kavla ut till rektanglar, cirka 20X30 cm.

Bred ut fyllningen jämnt över ytan, vispa upp ägger och pensla kanten innan du rullar ihop degen till en rulle, från långsidan.

Skär eller klipp nu längden i skivor, men skär inte helt igenom utan låt skivorna sitta ihop i botten av längden. Vik ut skivorna åt olika håll så det bildas en längd. Lägg längderna på bakplåtspapper på en plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Låt nu längderna jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter. (Tiden varierar mycket beroende på hur varmt det är men utgå ifrån att degen ska ha jäst till dubbel storlek snarare än tiden.)

Grädda längderna i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler med handduk över.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Julbröd

Hembakat bröd till jul

Det är dags att kavla upp ärmarna och starta årets julbak! Vörtbröd med mustig smak av pomerans och kryddnejlikor smakar utmärkt tillsammans med julens goda ostar.

hembakatbrod.se

Fjärde oktober är kanelbullens dag

Fira kanelbullens dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna och firar kanelbullens dag med en mäktig butterkaka!

bakabullar.se


Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

Ofta lagar vi klassisk lasagne som badar i köttfärssås och ostsås. Men den värmande pastarätten kan lika gärna av en god vegetarisk fylld med grönsaker. Prova goda varianter som vegetarisk lasagne med parmesanost eller ett gott recept på vegetarisk lasagne med keso. Pepparochsalt.se föreslår gärna en god fullkornslasagne, fylld med zucchini och med god smak av ädelost som bryter fint mot grönsakerna. Lite nyttigare än klassisk lasagne, men minst lika god! Hinner du inte i kväll? Vi har recept på riktig snabblasagne också. Det går utmärkt att byta ut korven mot 150 gram fetaost i stället. Och gärna några oliver, så är kvällen räddad!

 lasagne.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...