Saffranslängd

Saffransdoftande vetelängd fylld med mandelmassa... Mer julsmak kan det väl knappast bli?

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl (180g) socker
  • 0,5 g saffran (1 pkt)
  • 1 tsk salt
  • 1,5 l (900g) vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1/2 dl pärlsocker

  • 150g mandelmassa
  • 100g smör, rumsvarmt
  • 0,5g (1 pkt) saffran

Gör så här:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke. Lös saffranen i 2 matskedar hett vatten.

Lös jästen i mjölkblandningen, tillsätt saffransblandningen. Rör ner salt, socker och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, ungefär 10 minuter med matberedare. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Fyllningen: Blanda saffran med 2 msk hett vatten och låt den stå några minuter.Riv mandelmassan grovt på rivjärn.Blanda mandelmassa och saffran. Rör ner det mjuka smöret och rör tills du har en jämn fyllning.

Dela degen i fyra bitar och kavla ut till rektanglar, cirka 20X30 cm.

Bred ut fyllningen jämnt över ytan, vispa upp ägger och pensla kanten innan du rullar ihop degen till en rulle, från långsidan.

Skär eller klipp nu längden i skivor, men skär inte helt igenom utan låt skivorna sitta ihop i botten av längden. Vik ut skivorna åt olika håll så det bildas en längd. Lägg längderna på bakplåtspapper på en plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Låt nu längderna jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter. (Tiden varierar mycket beroende på hur varmt det är men utgå ifrån att degen ska ha jäst till dubbel storlek snarare än tiden.)

Grädda längderna i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler med handduk över.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se

Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

sopprecept.se


Tillbehör till grillfesten

Modiga tillbehör till grillen

Det är lätt att stirra sig blind på huvudrätten, men det är tillbehör som gör grillningen till fest! Tomatsalsa är vacker och passar till det mesta.

Salsan kan också göras med majs, som ges lite hetta. Till hamburgarna krämar vi förstås på med en hemgjord hamburgerdressing som klår alla köpevarianter. Den härliga röksmaken i surkålssalladen är något för den modige, som kanske väljer att lägga en rejäl klick i korvbrödet tillsammans med någon bra korv. Sallad lättar upp om maten blir för tung. Prova jordgubbsallad med lagrad ost!

 grillrecept.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...