Saffranskaka med mandelmassefyllning

En saffransdoftande julkaka, fylld med mandelmassa passar fint till julkaffet! En slags butterkaka för julen.

Du behöver

Kakan

  • 75 g margarin eller smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1/2-1 g saffran
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl socker
  • 6 1/2-7 dl vetemjöl
  • pensling: ägg och pärlsocker

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 50 g margarin eller smör
  • 1/2 msk kanel

Gör så här:

En bakform med diametern 24 cm behövs.

Smält matfettet, häll i mjölken och värm till 37 grader.

Smula sönder jästen i en bunke, lös saffranen i lite varmt vatten eller med lite likör. Blanda med jästen och häll i mjölkblandningen.

Vispa ihop ägget, spara en matsked till pensling av kakan och rör ned resten i jästblandningen.

Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg, cirka 10 minuter med matberedare. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek, det tar ungefär en halvtimme.

Riv under tiden mandelmassan och blanda den med matfett och kanel. Smörj en rund bakform med diametern 24 cm.

Stjälp upp degen på bakbordet, knåda den lätt och kavla ut den till 30 x 40 centimeter storlek.

Bred ut fyllningen över hela degen, men spara en remsa vid långsidan av kanten. Pensla kanten med lite vatten. Rulla ihop degen mot den penslade kanten.

Skär rullen i 20 skivor. Lägg 15 skivor omlott i botten längs kanten på formen. Lägg de sista fem i mitten i en ring. Pensla med ägget och strö över pärlsockret. Jäs i 30 minuter till dubbel storlek.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i mellan 25 till 30 minuter. Låt kakan svalna under bakduk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Frida
22 december 2010

Underbart god kaka. Måste provas! :)


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se


Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

Till mellanmål passar mättande hirsgröt, som brukar uppskattas av barn. Prova råggröt som går snabbt att koka och blir en stadig start på dagen. Tillbehören varierar du efter egen smak. Prova sylt, bär eller frukt - och varför inte hemlagat äppelmos? Med din egen favorit kommer du längta till frukost!

 gröt.com


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...