Saffranskaka med mandelmassefyllning

En saffransdoftande julkaka, fylld med mandelmassa passar fint till julkaffet! En slags butterkaka för julen.

Du behöver

Kakan

  • 75 g margarin eller smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1/2-1 g saffran
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl socker
  • 6 1/2-7 dl vetemjöl
  • pensling: ägg och pärlsocker

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 50 g margarin eller smör
  • 1/2 msk kanel

Gör så här:

En bakform med diametern 24 cm behövs.

Smält matfettet, häll i mjölken och värm till 37 grader.

Smula sönder jästen i en bunke, lös saffranen i lite varmt vatten eller med lite likör. Blanda med jästen och häll i mjölkblandningen.

Vispa ihop ägget, spara en matsked till pensling av kakan och rör ned resten i jästblandningen.

Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg, cirka 10 minuter med matberedare. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek, det tar ungefär en halvtimme.

Riv under tiden mandelmassan och blanda den med matfett och kanel. Smörj en rund bakform med diametern 24 cm.

Stjälp upp degen på bakbordet, knåda den lätt och kavla ut den till 30 x 40 centimeter storlek.

Bred ut fyllningen över hela degen, men spara en remsa vid långsidan av kanten. Pensla kanten med lite vatten. Rulla ihop degen mot den penslade kanten.

Skär rullen i 20 skivor. Lägg 15 skivor omlott i botten längs kanten på formen. Lägg de sista fem i mitten i en ring. Pensla med ägget och strö över pärlsockret. Jäs i 30 minuter till dubbel storlek.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i mellan 25 till 30 minuter. Låt kakan svalna under bakduk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Frida
22 december 2010

Underbart god kaka. Måste provas! :)


Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

sopprecept.se

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se


Pizza

Ruccola

Knaprig botten och smakfullt på toppen! Gör en läcker pizza med aubergine och ruccola.

En välgjord pizza är en fest för både ögat och gommen. Baka den själv från grunden så behöves bara enkla pålägg för att lyckas. Börja med en riktigt god botten, luftig och frasig. Bäst lyckas du med en långjäst pizzadeg, men även en pizza gjord på snabb pizzadeg kan bli en läckerhet. Ska du ta med pizzan på utflykten passar ofta en mjuk pizzabotten bättre.

En hemmakokt tomatsås och du är i land med en aubergine och ruccolapizza som slår många omständiga recept med massor av ingredienser. Som så ofta, det enkla kan vara det riktigt goda!

 bakapizza.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Cannelloni

Färsk pasta, fylld med gräddig lax och ost! En gjuten helgrätt som passar hela veckan…
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...