Saffranskaka med mandelmassefyllning

En saffransdoftande julkaka, fylld med mandelmassa passar fint till julkaffet! En slags butterkaka för julen.

Du behöver

Kakan

  • 75 g margarin eller smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1/2-1 g saffran
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl socker
  • 6 1/2-7 dl vetemjöl
  • pensling: ägg och pärlsocker

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 50 g margarin eller smör
  • 1/2 msk kanel

Gör så här:

En bakform med diametern 24 cm behövs.

Smält matfettet, häll i mjölken och värm till 37 grader.

Smula sönder jästen i en bunke, lös saffranen i lite varmt vatten eller med lite likör. Blanda med jästen och häll i mjölkblandningen.

Vispa ihop ägget, spara en matsked till pensling av kakan och rör ned resten i jästblandningen.

Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg, cirka 10 minuter med matberedare. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek, det tar ungefär en halvtimme.

Riv under tiden mandelmassan och blanda den med matfett och kanel. Smörj en rund bakform med diametern 24 cm.

Stjälp upp degen på bakbordet, knåda den lätt och kavla ut den till 30 x 40 centimeter storlek.

Bred ut fyllningen över hela degen, men spara en remsa vid långsidan av kanten. Pensla kanten med lite vatten. Rulla ihop degen mot den penslade kanten.

Skär rullen i 20 skivor. Lägg 15 skivor omlott i botten längs kanten på formen. Lägg de sista fem i mitten i en ring. Pensla med ägget och strö över pärlsockret. Jäs i 30 minuter till dubbel storlek.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i mellan 25 till 30 minuter. Låt kakan svalna under bakduk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Frida
22 december 2010

Underbart god kaka. Måste provas! :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Hembakta bullar

Bulla upp!

Finns det något bättre än nybakta bullar? Baka mandelbullar med citron, häll upp ett stort glas mjölk och förgyll vilken dag som helst.

bakabullar.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se


Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

Mycket finns att vinna på att ta till vara så mycket av råvarorna som möjligt. Både för plånboken och miljön. Men också för att det finns så mycket god mat du lättast gör på rester! Lagar du en riktigt god helstekt kyckling till helgen och serverar den med gräddsås och rotfrukter har du en fantastisk söndagsmiddag. Prova vårt nya recept med härlig fyllning av champinjoner, krutonger och vin som får både smaklökar och ögat att jubla… Det som blir över använder du till nya, goda rätter dagen därpå. En god kycklinggryta är snabbmat med mycket smak. Till en paj, sallad eller pasta är kall kyckling utmärkt. Och vill du ta tillvara hela kycklingen provar du att koka fond på resterna och göra en mustig kycklingsoppa med potatis och rotfrukter. Så mycket gott av ut av bara en rätt! Ett gott tips: Välj kravmärkt kyckling så gör du bra för djur, miljö och smaken!

 kycklingrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...