Saffranskaka i bit

Ett trevligt recept från en av våra läsare! Saffranskakan görs i långpanna och räcker till många. Tack Maj, för receptet!

Du behöver

  • 150 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 kuvert saffran
  • 1 ½ dl mjölk
  • 4 ½ dl vetemjöl

Gör så här:

Smält smöret/margarinet och låt svalna, tillsätt saffranet och rör ut det väl.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

Blanda bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl. Vispa snabbt ihop äggblandningen och mjölblandningen med elvisp.

Tillsätt margarinet och det upplösta saffranet. Tillsätt mjölken. Vispa försiktigt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta varv.

Bred ut smeten i en långpanna ca 40 x 30 cm som du antingen smort med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller klätt med bakplåtspapper.

Grädda nederst i ugnen (första falsen) i 225 grader i 10-15 minuter.

Låt svalna tills den stelnat. Skär kakan i fyrkantiga bitar.

Pudra kakan med florsocker före servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Anna
6 december 2010

mm, Det vart jätte gott Jätte BRA Recept//Anna


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu

Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

gratäng.se


Efterrätter

Klassiskt!

En god efterrätt kan lyfta vilken måltid som helst! Varför inte en klassisk pudding?

Efterrätter kan vara stora konstverk, perfekt komponerade och fint dekorerade. Men en klassisk, rejäl efterrätt kan många gånger passa minst lika bra. Många äldre rätter är både lättlagade och fungerar bra till vardagsmaten.

Laga en god Ris a la malta som avslutning på middagen, eller prova den gammaldags efterrätten Änglamat till helgen.

Kanske en god Frukmaräng, en smakrik Saffranspannkaka eller en lättlagad Mannagrynspudding.

Klassisk och enkelt brukar sällan vara fel!

 efteratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...