Saffranskaka i bit

Ett trevligt recept från en av våra läsare! Saffranskakan görs i långpanna och räcker till många. Tack Maj, för receptet!

Du behöver

  • 150 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 kuvert saffran
  • 1 ½ dl mjölk
  • 4 ½ dl vetemjöl

Gör så här:

Smält smöret/margarinet och låt svalna, tillsätt saffranet och rör ut det väl.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

Blanda bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl. Vispa snabbt ihop äggblandningen och mjölblandningen med elvisp.

Tillsätt margarinet och det upplösta saffranet. Tillsätt mjölken. Vispa försiktigt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta varv.

Bred ut smeten i en långpanna ca 40 x 30 cm som du antingen smort med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller klätt med bakplåtspapper.

Grädda nederst i ugnen (första falsen) i 225 grader i 10-15 minuter.

Låt svalna tills den stelnat. Skär kakan i fyrkantiga bitar.

Pudra kakan med florsocker före servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Anna
6 december 2010

mm, Det vart jätte gott Jätte BRA Recept//Anna


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Färsk pasta

Hemlagad cannelloni

Färdig färsk pasta från butiken är räddaren i nöden. Gör cannelloni i största formen och packa lunchlådor om det blir något över.

pastarecept.nu

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu


Vinterpicknick

Gott i skidbacken

Sportlovsdags? Fixa matsäck till skidbacken med hemmagjorda bars!

Just nu vimlar skid– och pulkabackarna av sportlovsfirare i alla åldrar. Och bra mellanmål att ta med upp på backen eller i spåret är ett måste för orken och trivseln. Gör en omgång egna bars att ha i fickan eller väskan. Vill du någonting matigt passar piroger, mjuk picknickpizza eller pestosnurror fint. Fyllda pitabröd eller hembakade korvbröd förhöjer grillningen. Väl inne i stugvärmen passar rykande nybakta scones som allra bäst. Och framåt kvällen en värmande Irish coffee framför brasan!

 utflyktsmat.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...