Saffransbullar med mandel i form

En läcker variant på saffransbullar. Här snabbt och lätt bakade i formar. Perfekt om du har bråttom och vill ha saftiga bullar. Eller om du lätt vill ta med hela formen.

Du behöver

Bulldeg

  • 4 dl mjölk
  • 25 g jäst för söta degar
  • 50 g smör eller margarin
  • 50 g matolja, gärna raps
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 pkt saffran (1/2g)
  • 2 dl russin
  • 750-800 g vetemjöl
  • 1/2 tsk salt

Fyllning

  • 50 g smör
  • 50-75 g mandelmassa
  • 1/2 tsk malen kardemumma

Dekoration

  • 1 ägg
  • 3 msk pärlsocker
  • 1 1/2 dl mandelspån

Gör så här:

Lös jästen i den kalla mjölken i degbunken.

Lägg saffran i 2 msk kokhett vatten i en kopp eller dylikt och låt stå.

Smält smöret och blanda det med olja och sirap. Låt svalna så det inte är varmare än 37 grader. Rör ner i mjölken.

Blanda nu ner vetemjöl tills du har en lös deg, tillsätt saltet och knåda i mer mjöl till degen släpper från bunkens kanter. Låt degen stå 20-30 minuter i rumsvärme och jäsa.

När jäsningen kommit igång smörar du två runda ugnsformar. Stö ett lager mandel längs kanterna.

Ta upp degen på en mjölad bänk och dela den i två bitar. Kavla ut till tunna bitar på ca 25X30 cm.

Ta fram smöret till fyllningen från kylen och hyvla det med osthyvel. Fördela jämnt över degen. Hyvla eller riv över mandelmassan och pudra över kardemumma. Rulla samman styckena och skär varje i 10 bitar. Lägg bitarna med snittytan upp i formen. Lägg dem glest.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur. Räkna med 60-90 minuter. Värm ugnen till 220 grader.

Vispa upp ägget och pensla bullarna. Stö över pärlsocker och mandel.

Grädda formarna i ca 12 minuter och låt svala i rumstemperatur innan du bryter eller skär bullarna ur formen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

pajrecept.se

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se


Brownies

Blondies - brownies med vit choklad

Brownies är chokladälskarens favoritkaka. Variera med blondies på vit choklad!

Chokladrutor sprängfyllda med choklad och gärna nötter är svårt att motstå. Värstingbrownies med kexbotten är svårslagna och imponerar på de mest svårflirtade. Men också lättbakade kolabrownies är läckert och snyggt på kakfatet. Liksom brownies med muscovadosocker. Eller så provar du lyxiga romrussinbrownies med mandel. Gillar du vit choklad finns blondies, den ljusa varianten av brownies. Här ett recept på blondies med mandel och tranbär! Massor av vit choklad och massor av god smak utlovas…

 browniesrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...