Saffransbullar med mandel i form

En läcker variant på saffransbullar. Här snabbt och lätt bakade i formar. Perfekt om du har bråttom och vill ha saftiga bullar. Eller om du lätt vill ta med hela formen.

Du behöver

Bulldeg

  • 4 dl mjölk
  • 25 g jäst för söta degar
  • 50 g smör eller margarin
  • 50 g matolja, gärna raps
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 pkt saffran (1/2g)
  • 2 dl russin
  • 750-800 g vetemjöl
  • 1/2 tsk salt

Fyllning

  • 50 g smör
  • 50-75 g mandelmassa
  • 1/2 tsk malen kardemumma

Dekoration

  • 1 ägg
  • 3 msk pärlsocker
  • 1 1/2 dl mandelspån

Gör så här:

Lös jästen i den kalla mjölken i degbunken.

Lägg saffran i 2 msk kokhett vatten i en kopp eller dylikt och låt stå.

Smält smöret och blanda det med olja och sirap. Låt svalna så det inte är varmare än 37 grader. Rör ner i mjölken.

Blanda nu ner vetemjöl tills du har en lös deg, tillsätt saltet och knåda i mer mjöl till degen släpper från bunkens kanter. Låt degen stå 20-30 minuter i rumsvärme och jäsa.

När jäsningen kommit igång smörar du två runda ugnsformar. Stö ett lager mandel längs kanterna.

Ta upp degen på en mjölad bänk och dela den i två bitar. Kavla ut till tunna bitar på ca 25X30 cm.

Ta fram smöret till fyllningen från kylen och hyvla det med osthyvel. Fördela jämnt över degen. Hyvla eller riv över mandelmassan och pudra över kardemumma. Rulla samman styckena och skär varje i 10 bitar. Lägg bitarna med snittytan upp i formen. Lägg dem glest.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur. Räkna med 60-90 minuter. Värm ugnen till 220 grader.

Vispa upp ägget och pensla bullarna. Stö över pärlsocker och mandel.

Grädda formarna i ca 12 minuter och låt svala i rumstemperatur innan du bryter eller skär bullarna ur formen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

julkakor.se

Pannkakor

Crêpes

Fyllda pannkakor är en läckerhet som gjord för köksexperiment. Prova nya, goda recept på crêpes!

pannkakor.se


Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

Risotto som sakta koka samman är bekvämmat av högsta klass. Enkel att lyckas med, lätt att passa och framförallt lätt att variera.
Smaksätt risotton med fänkål och ruccola eller champinjoner och ärtor och du har en god vegetarisk rätt som fungerar både som huvudrätt eller tillbehör.
Laga risotto med klassiska smaksättare som bacon eller salami. Eller gör en kryddig risotto med timjan och paprika som ger smak. Ett perfekt tillbehör till både kött och fågel. Eller helt enkelt som den är – serverad med en god sallad och bröd!

 risotto.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...