Saffransbullar med mandel i form

En läcker variant på saffransbullar. Här snabbt och lätt bakade i formar. Perfekt om du har bråttom och vill ha saftiga bullar. Eller om du lätt vill ta med hela formen.

Du behöver

Bulldeg

  • 4 dl mjölk
  • 25 g jäst för söta degar
  • 50 g smör eller margarin
  • 50 g matolja, gärna raps
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 pkt saffran (1/2g)
  • 2 dl russin
  • 750-800 g vetemjöl
  • 1/2 tsk salt

Fyllning

  • 50 g smör
  • 50-75 g mandelmassa
  • 1/2 tsk malen kardemumma

Dekoration

  • 1 ägg
  • 3 msk pärlsocker
  • 1 1/2 dl mandelspån

Gör så här:

Lös jästen i den kalla mjölken i degbunken.

Lägg saffran i 2 msk kokhett vatten i en kopp eller dylikt och låt stå.

Smält smöret och blanda det med olja och sirap. Låt svalna så det inte är varmare än 37 grader. Rör ner i mjölken.

Blanda nu ner vetemjöl tills du har en lös deg, tillsätt saltet och knåda i mer mjöl till degen släpper från bunkens kanter. Låt degen stå 20-30 minuter i rumsvärme och jäsa.

När jäsningen kommit igång smörar du två runda ugnsformar. Stö ett lager mandel längs kanterna.

Ta upp degen på en mjölad bänk och dela den i två bitar. Kavla ut till tunna bitar på ca 25X30 cm.

Ta fram smöret till fyllningen från kylen och hyvla det med osthyvel. Fördela jämnt över degen. Hyvla eller riv över mandelmassan och pudra över kardemumma. Rulla samman styckena och skär varje i 10 bitar. Lägg bitarna med snittytan upp i formen. Lägg dem glest.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur. Räkna med 60-90 minuter. Värm ugnen till 220 grader.

Vispa upp ägget och pensla bullarna. Stö över pärlsocker och mandel.

Grädda formarna i ca 12 minuter och låt svala i rumstemperatur innan du bryter eller skär bullarna ur formen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Småkakor

Lättbakat för alla

Baka kaka med barnen eller vill du bara ha en lättbakad och god kaka?

bakakaka.se


Grilla

Hälsa våren vid grillen

Till Valborg vill vi grilla! Gör en riktigt god potatissallad med bacon som stillar hungern i väntan på den perfekta glöden.

Visst kan du snitsa till korven, gärna med hembakat korvbröd. Den som vill lagar cidermarinerad kyckling eller marinerade grönsaker som med enkla medel tar kvällen till nya höjder.

Ketchup får stryka på foten för hemgjord chilisås. Tzatziki eller tapenade är också favoriter till grillat. Tillbehören är minst lika viktiga för en lyckad kväll!

 helgmenyn.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...