Saffransbullar med mandel i form

En läcker variant på saffransbullar. Här snabbt och lätt bakade i formar. Perfekt om du har bråttom och vill ha saftiga bullar. Eller om du lätt vill ta med hela formen.

Du behöver

Bulldeg

  • 4 dl mjölk
  • 25 g jäst för söta degar
  • 50 g smör eller margarin
  • 50 g matolja, gärna raps
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 pkt saffran (1/2g)
  • 2 dl russin
  • 750-800 g vetemjöl
  • 1/2 tsk salt

Fyllning

  • 50 g smör
  • 50-75 g mandelmassa
  • 1/2 tsk malen kardemumma

Dekoration

  • 1 ägg
  • 3 msk pärlsocker
  • 1 1/2 dl mandelspån

Gör så här:

Lös jästen i den kalla mjölken i degbunken.

Lägg saffran i 2 msk kokhett vatten i en kopp eller dylikt och låt stå.

Smält smöret och blanda det med olja och sirap. Låt svalna så det inte är varmare än 37 grader. Rör ner i mjölken.

Blanda nu ner vetemjöl tills du har en lös deg, tillsätt saltet och knåda i mer mjöl till degen släpper från bunkens kanter. Låt degen stå 20-30 minuter i rumsvärme och jäsa.

När jäsningen kommit igång smörar du två runda ugnsformar. Stö ett lager mandel längs kanterna.

Ta upp degen på en mjölad bänk och dela den i två bitar. Kavla ut till tunna bitar på ca 25X30 cm.

Ta fram smöret till fyllningen från kylen och hyvla det med osthyvel. Fördela jämnt över degen. Hyvla eller riv över mandelmassan och pudra över kardemumma. Rulla samman styckena och skär varje i 10 bitar. Lägg bitarna med snittytan upp i formen. Lägg dem glest.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur. Räkna med 60-90 minuter. Värm ugnen till 220 grader.

Vispa upp ägget och pensla bullarna. Stö över pärlsocker och mandel.

Grädda formarna i ca 12 minuter och låt svala i rumstemperatur innan du bryter eller skär bullarna ur formen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

lasagne.nu

Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

risotto.nu


Hemlagade tacos

Tacokväll, någon?

Tacos är fredagsmysets nummer ett. Självklart är hemlagad enchiladas godare!

Håll dig borta från butikens tacohylla till helgen! Hemlagade tortillas och tillbehör höjer tacokvällen till helt nya höjder. Det blir billigare, fräschare och du slipper otrevliga tillsatser. Dessutom är det lätt! Bästa tomatsalsan, bönsalsan eller köttfärssåsen ordnar du enkelt hemma. Och visst kan du göra egna tortillas att rulla till wraps, enchiladas eller quesadillas! Vi lovar en godare tacokväll.

 tacorecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...