Saffransbullar med mandel i form

En läcker variant på saffransbullar. Här snabbt och lätt bakade i formar. Perfekt om du har bråttom och vill ha saftiga bullar. Eller om du lätt vill ta med hela formen.

Du behöver

Bulldeg

  • 4 dl mjölk
  • 25 g jäst för söta degar
  • 50 g smör eller margarin
  • 50 g matolja, gärna raps
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 pkt saffran (1/2g)
  • 2 dl russin
  • 750-800 g vetemjöl
  • 1/2 tsk salt

Fyllning

  • 50 g smör
  • 50-75 g mandelmassa
  • 1/2 tsk malen kardemumma

Dekoration

  • 1 ägg
  • 3 msk pärlsocker
  • 1 1/2 dl mandelspån

Gör så här:

Lös jästen i den kalla mjölken i degbunken.

Lägg saffran i 2 msk kokhett vatten i en kopp eller dylikt och låt stå.

Smält smöret och blanda det med olja och sirap. Låt svalna så det inte är varmare än 37 grader. Rör ner i mjölken.

Blanda nu ner vetemjöl tills du har en lös deg, tillsätt saltet och knåda i mer mjöl till degen släpper från bunkens kanter. Låt degen stå 20-30 minuter i rumsvärme och jäsa.

När jäsningen kommit igång smörar du två runda ugnsformar. Stö ett lager mandel längs kanterna.

Ta upp degen på en mjölad bänk och dela den i två bitar. Kavla ut till tunna bitar på ca 25X30 cm.

Ta fram smöret till fyllningen från kylen och hyvla det med osthyvel. Fördela jämnt över degen. Hyvla eller riv över mandelmassan och pudra över kardemumma. Rulla samman styckena och skär varje i 10 bitar. Lägg bitarna med snittytan upp i formen. Lägg dem glest.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur. Räkna med 60-90 minuter. Värm ugnen till 220 grader.

Vispa upp ägget och pensla bullarna. Stö över pärlsocker och mandel.

Grädda formarna i ca 12 minuter och låt svala i rumstemperatur innan du bryter eller skär bullarna ur formen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

kolarecept.se

Glutenfria småkakor

Glutenfritt kalas med smaker för alla!

Att ordna riktigt god fika utan vanligt mjöl måste inte vara svårt. Hembakade chokladkakor är småkakor som alla kan njuta av!

glutenfriarecept.se


Mellanmål

Fyll på med mellanmål

Blodsockret dippar. Nu är goda råd dyra. Det är dags för mellanmål! Plocka fram björnbärsmuffins med chokladsmak.

Såväl bär som frukt är utmärkta som bas i mellanmål. Finfina vitaminer och naturligt socker från en god hallonsmoothie eller enkel apelsinsallad är perfekt när magen kurrar på eftermiddagen.

Gröt blir ett snabbt och stadigt mellanmål. Prova mättande hirsgröt eller gör mannagrynsgröten till en riktigt härlig mannagrynspudding!

 bärrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...