Russinkakor med nejlika

Goda mördegskakor med julsmak. Passar utmärkt till glöggen och som omväxling till pepparkakor!

Du behöver

  • 150 g margarin eller smör
  • 1 1/2 dl socker
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl russin
  • 1 krm malen nejlika
  • 1 krd malen kardemumma
  • 1 tsk bakpulver
  • (ägg till pensling)

Gör så här:

Ta fram smörets så det hinner bli rumsvarmt.

Blanda torrvarorna i en bunke. Rör det rumsvarma smöret med sockret så det blir slätt och pösigt. Rör ner torrvarorna.

Rulla degen till en jämn rulle, 3-4 cm tjock. Skär rullen i skivor som är cirka 1 cm tjocka.

Lägg kakorna glest på en smord plåt eller bakplåtspapper. Om du vill kan du pensla kakorna med uppvispat ägg.

Grädda i 175 grader i 8-10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten. Vill du vara säker på tiden så provgrädda först några kakor för att hitta rätt.

Förvara kakorna i en plåtburk i rumstemperatur så håller de länge. Eller frys dem väl inpackade.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarberpaj

Fika med årets första rabarberpaj!

Våren är här och vi firar med en riktigt klassisk rabarberpaj!

Värmen är här och grönskan exploderar. I södra Sverige finns späd rabarber, lagom till årets första rabarberpaj!
Rabarber blev populär i trädgårdarna först när socker blev billigt nog för att allmänheten skulle ha råd att köpa. För rabarber kräver socker, och gärna vaniljsås eller grädde för att balansera den syrliga smaken.
Gör en klassisk rabarberpaj med smultäcke. Eller prova någon av alla varianter där rabarbern får extra smak – rabarberpaj med mandelmassa, rabarberpaj med kolasmak, kardemumma eller kanske en rabarberpaj med knaprigt havretäcke?
Oavsett vilken som är din favorit smakar den allra bäst ljummen, serverad i vårsolen!

 smulpaj.se

Dressing

Salladens bästa vän

Det är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån.

dressingrecept.se

Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

kladdkakor.se


Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

Visst kan man variera tebrödet framför andra ? scones. Scones smakar bra både i söta och matiga varianter. Baka klassiska scones och servera med smör och sylt. Eller gör goda chokladscones.

Vill du ha ett matigare recept så prova nya ost- och olivscones! Med ost och oliver i degen får du läckra scones som passar både som fika och som tilltugg till en matig sallad. Varför inte göra fetaostsallad med bulgur och servera scones till? Eller njut sconesen som bröd till soppan!

Smakligt så det räcker!

 scones.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...