Rullrån

Väldigt goda och enkla att göra. Norska rullrån är en delikatess serverade med vispgrädde och hjortronsylt. Ett rånjärn av något slag behövs för att göra rullrån.

Du behöver

  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 3/4 dl socker
  • 1 dl kallt vatten
  • 2 dl vetemjöl

Gör så här:

20-25 stycken.

Vispa grädden fluffig tillsammans med sockret.

Rör därefter i vattnet, tillsätt mjölet och blanda allt till en jämn smet.

Värm rånjärnet på båda sidorna på en medelvarm platta. Smörj järnet före första rånet. Tag en knapp matsked med smet och bred ut i järnet.

Grädda på båda sidor tills rånen blivit guldbruna. Rulla av från järnet med hjälp av en träpinne eller gafflar och lägg rullarna att svalna luftigt.

Servera med hjortronsylt och vispad grädde eller glass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Lingon

Hemgjord lingonsylt – enkel lyx som passar till mycket!

Det är ingen konst att koka sin egen lingonsylt. Har du bara turen att hitta bär så får du en sylt med mera bär och bättre smak än någon du kan köpa i affären!

Det är ingen riktig sommar för lingon i år. På många platser kommer skörden att blir liten och bärplockarna får jobba för att fylla korgen.
Men har du turen eller envisheten att plocka några liter lingon får du garanterat lön för mödan. Lingon är goda smaksättare som sätter helt egen prägel inte bara på sylt. Använd lingon i viltskav eller grytor med vilt och svamp. Lingon eller lingonsylt passar perfekt i en krämig pasta eller till köttfärslimpa på viltkött.
Liksom i lingondessert eller den klassiska efterrätten änglamat!
Vill du servera lingon till mat är rårörda lingon ett bra sätt att bevara smaken riktigt fint. Men allra mest klassiskt är såklart hemkokt lingonsylt. Hur du serverar den är upp till dej men några vardagsgissningar är köttbullar, rårakor, pannkakor eller havregrynsgröt… Lycka till i bärskogen!

 kokasylt.se

Fjärde oktober är kanelbullens dag

Fira kanelbullens dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna och firar kanelbullens dag med en mäktig butterkaka!

bakabullar.se

Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

vegetariskarecept.se


Pajrecept

Viltpaj som värmer

Prova ett gott recept på viltpaj och upptäck en god variant av den populära köttfärspajen!

Paj är både fest- och vardagsmat. Inte konstigt: En rätt som både är lättlagad, går att variera så mycket och dessutom kan smaka helt underbart är ju svårslagbar.

Till vardags lagar vi gärna standardpajerna, de recept vi gjort många gånger. Visste du att ett av de absolut mest populära recepten på paj är just köttfärspaj?

Prova att förnya den uppskattade pajen och gör en god variant på viltfärs i stället!

Laga viltpaj med skogssvamp eller champinjon från frysen eller butiken. Eller har du kanske torkad svamp kvar? Enbär ger god krydda och du får en paj med både mer och vildare smak än den vanliga.

God helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Lingonsylt

Ett mångsidigt bär Lingonsylt passar till såväl köttbullarna som pannkakorna. En oumbärlig del i svensk matkultur helt enkelt! Plocka, koka, njut.

Viltskav

Vildsvinsskav med rotfrukter och lingon Vildsvinskött och lingon är smaker från skogen. Klimatsmart och gott!
Prenumerera direkt! Gratis!

Quesadillas

Greppvänliga tacos Visst är tacos gott men variation förnöjer - gör egna quesadillas med härligt rökig smak.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...