Pepparkaksdeg till hus

En bra pepparkaksdeg till pepparkakshus! Bara att ta fram byggritningen och sätta igång!

Du behöver

  • 3 dl socker
  • 2 dl sirap, ljus eller mörk
  • 100 g margarin eller smör
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk malen ingefära
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk bikarbonat
  • 17 dl mjöl

Gör så här:

175 grader, gräddningstid 12-15 minuter

Värm socker, sirap, fett och kryddor i en kastrull på svag värme.

Tag av från plattan när allt blandats och häll i mjölken. Låt svalna.

Blanda bikarbonaten med större delen av mjölet. Lämna bara någon deciliter till utbakningen.

Rör ner mjölblandningen i den svala kryddlagen och arbeta ihop till en deg, antingen på bakbord eller i maskin. Täck degen med mjöl och låt stå svalt i minst ett dygn.

Arbeta degen smidig på ett bakbord och kavla sedan ut degen. Den skall inte vara allt för tunn.

Provgrädda en pepparkaka i rätt tjocklek för att hitta rätt tid i ugnen.

Tag ut kakor eller skär med vass kniv till önskad form. Grädda i 175 graders värme i 12 till 15 minuter. Lossa från plåten och låt svalna på galler eller direkt på plåten.

Bygg ett hus:

Smält 200 g socker i en stekpanna på svag värme. Doppa bitarna i det smälta sockret och sätt samman dem. (Se upp så du inte bränner dig eller någon annan - smält socker är lätt att bränna sig på och kan ge allvarliga brännskador!)


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Tårta i långpanna

Tårta till alla!

Studenterna springer ut, sommarens fester drar närmre. Baka tårta i långpanna till många!

bakatårta.se

Fruktrecept

Fem om dagen

Paj, sallad, soppa, smoothie. Vi äter gärna fem frukter om dagen, särskilt när de samsas i en fruktsallad!

fruktrecept.se


Första advent

Stillsam adventsfika

Första advent är startskottet för julen! Baka mjuk pepparkaka och lys upp det första julstöket med doften av kardemumma, kanel, nejlika och ingefära...

Nu är det dags för adventsljusstakarnas ljus över bordet, stjärnor i fönstren, och kanske en trevande tomte i någon vrå. Än är vi inte varma i kläderna, så stora lussekattsbaket får vänta till en annan dag. Njut av en liten sats klassiska pepparkakor med goda ostar som vuxna tillbehör. Kombinationen pepparkakor med ädelost är en modern klassiker.

En snabbakad mjuk pepparkaka sätter smak på adventsfikan utan krångel. Så skramla lite med pepparkaksformarna, tänd första ljuset och låt första advent bli en bra ursäkt för en riktigt god fika. I all enkelhet!

 pepparkaksrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...