Mozartkulor

Ett favoritjulgodis för många och en självklar punkt att samlas kring för att laga varje jul!

Du behöver

  • 250 g nougat
  • 250 g mandelmassa
  • 3 dl florsocker
  • 2 msk sirap, gärna vit
  • 1-2 tsk rosenvatten
  • 200 g blockchoklad

Gör så här:

30 stycken

Dela nougaten i 30 lika stor bitar och rulla dem till kulor. Om de blir kladdiga kan man låta dem svalna i kylskåp en stund.

Rör samman mandelmassa, florsocker, sirap och rosenvatten i en matberedare. Lägg mellan två plastfoliebitar och kavla ut. Skär upp i 30 rutor. Rulla in en nougatbit i vardera mandelmassebit och forma till kulor.

Smält blockchokladen i ett varmvattenbad. Doppa kulorna i chokladen med hjälp av ett par gafflar, tandpetare eller en provsticka.

Låt svalna på bakplåtspapper och förvara svalt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Fia
20 december 2009

Utsökt men kladdigt att göra! Nu ska jag bara försöka hålla tassarna borta till julafton.

Kommentar av lisbeth
7 oktober 2010

kan brukes konjak, en teskjed full som blandes inn i mandelmassan, ps hva er rosen vatten?

Svar av Namn/signatur
21 december 2010

Det tror jag kan fungera bra.


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Färsk pasta

Hemlagad cannelloni

Färdig färsk pasta från butiken är räddaren i nöden. Gör cannelloni i största formen och packa lunchlådor om det blir något över.

pastarecept.nu

Kladdkakor

Varianter

Höstmörker är ett utmärkt skäl för att baka kladdkaka! Klassikern eller nyskrivna recept?

kladdkakor.se


Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

Färdig glutenfri mjölmix behöver inte vara lösningen! Till brunchen smakar scones bäst, rykande heta. Vissa rätter är naturligt glutenfria, som risotto med smak av saffran. En krispig pizzabotten gjord på polenta räddar fredagsmyset och till efterrätt serveras förstås en tunn skiva lyxig chokladkaka tillsammans med grädde och färska bär...

 glutenfriarecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...