Mjuk pepparkaka

Klassisk mjuk pepparkaka smakar alltid bra och passar förstås utmärkt till julen!

Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 2-3 ägg
  • 1 ½ dl gräddfil
  • 1 dl socker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 tsk mald ingerfära
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 2 tsk kardemumma
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl

Gör så här:

Smörj en avlång form på 2 liter.

Rör rumsvarmt smör, socker och farinsocker pösigt.

Rör ner äggen, ett i taget.

Blanda samman alla torrvaror i en bunke.

Rör ner gräddfilen i smeten.

Rör ner torrvarorna och rör slätt.

Bred ut smeten jämt i formen och grädda kakan i cirka 45 minuter i 200 grader.

Pröva gärna kakan med en sticka. Ta ut ur ugnen och stjälp upp på galler. Låt sedan kakan svalna under formen så att den behåller sin mjukhet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

Pannkakor är vardagsmat för många av oss. Lättlagat, snabbt och barnvänligt. Och för en del ett klassiskt måste efter ärtsoppan på torsdagarna.
I Sverige regerar de vanliga pannkakorna med vetemjöl, mjölk och ägg som bas. Mjuka och goda, med sylt och grädde som tillbehör blir de en söt efterrätt eller mellanmål.
Men det går att servera pannkakor som huvudrätt. Vår fläskpannkaka är ett svenskt exempel. Crêpes är fyllda pannkakor som vi gärna fyller med svampstuvning, kyckling, bönor eller köttfärs. Hemlagade tortillas av majsmjöl är mättande, lättlagat och gott som allternativ till färdigköpta bröd.
Vill du ha snabba matpannkakor ska du pröva franska galetter – bovetepannkakor som du fyller, gärna direkt i stekpannan. God snabbmat med stil! Ett plus att galetter är naturligt glutenfritt då bovete är en ört och inte innehåller gluten. Dessutom görs galetter på vatten och blir därmed mjölkfria. Mat som passar de flesta!

 pannkakor.se

Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

helgmenyn.se

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu


Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

Nyligen kom en rapport som visade att allt fler svenskar inte tål gluten. Glutenfritt, utan mjöl från våra vanligaste sädesslag, blir alltså viktigt för allt fler. Ofta ingår färdig, glutenfri mjölmix i recepten när man ska baka glutenfritt. Men det måste inte vara så. Inte sällan går det att använda mjöl av ris, majs, havre eller kokos. Glutenfri kladdkaka blir ännu bättre utan mix och pannkakor på havremjöl och bovete är både lättstekta och goda. Samma sak med scones. Eller en god glutenfri paj till efterrätt. Garanterat så god att den passar alla! Det går också att hoppa över mjölet helt och göra en chokladkaka med mandelmassa och ren choklad. Riktigt enkelt, riktigt gott och riktigt glutenfritt!

 glutenfriarecept.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Helgkyckling

Lättlagad kyckling. Filéer i ugn, fyllda med smakrik korv…Lätt nog för vardagen – gott nog för helgen!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...