Mjuk pepparkaka

Klassisk mjuk pepparkaka smakar alltid bra och passar förstås utmärkt till julen!

Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 2-3 ägg
  • 1 ½ dl gräddfil
  • 1 dl socker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 tsk mald ingerfära
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 2 tsk kardemumma
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl

Gör så här:

Smörj en avlång form på 2 liter.

Rör rumsvarmt smör, socker och farinsocker pösigt.

Rör ner äggen, ett i taget.

Blanda samman alla torrvaror i en bunke.

Rör ner gräddfilen i smeten.

Rör ner torrvarorna och rör slätt.

Bred ut smeten jämt i formen och grädda kakan i cirka 45 minuter i 200 grader.

Pröva gärna kakan med en sticka. Ta ut ur ugnen och stjälp upp på galler. Låt sedan kakan svalna under formen så att den behåller sin mjukhet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se


Sopprecept

Gröna soppor i alla färger

Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!

Soppor är en riktig guldgruva för den som äter vegetariskt! På kort tid kan du laga god, enkel, billig och nyttig mat, som dessutom ofta är vacker på fatet.

Eller vad sägs om en skål vackert djupröd borstj! , rödbetssoppa? Kanske en tallrik piggt orange morotssoppa? Eller en portion med vegansk helgrön basilikasoppa?

Till soppornas fördel hör att de platsar både som lätt lunchmat, till förrätt eller huvudrätt. Med kryddor och lite fantasi kan du lätt variera din favoritsoppa, även utan kött eller fisk. Ett gott bröd lockar fram soppans smak ytterligare och blir en fin kontrast till det färgglada. Liksom en skål yoghurt eller cream fraiche att klicka direkt i sopptallriken.

Smakligt färgglad måltid!

 sopprecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...