Lussekatter med kesella

Många föredrar att baka lussekatterna med kesella. Extra saftigt, säger förespråkarna!

Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
  • ägg, russin och ev pärlsocker till pensling

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Stöt saffran i en mortel med någon matsked socker. Smält smöret och värm mjölken med smöret till fingervarmt. Rör ut jästen med degspadet och tillsätt kesella, socker, salt och saffran.

Arbeta därefter in det mesta av mjölet. Knåda degen väl och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Baka ut till lussekatter och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Tryck russinen ända ner i bottnen, pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt pärlsocker överst. Låt lussekatterna jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter och grädda sedan 5-8 minuter i 225 graders värme eller tills de fått fin färg. Gräddningstiden beror på lussekatternas storlek. Försök att lägga lika stora lussekatter på samma plåt. Större former gräddas på 200 graders ugnsvärme i cirka 10-15 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se


Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

Pasta är mycket mer än spagetti. En enkel tagliatelle blir helgmat med en god sås, gärna med bacon och zucchini. Ädelostsås med broccoli, dragonsås med fläskfilé eller en god currysås – alla lyfter pastan till nya höjder. En klassisk köttfärssås måste inte smaka barnmat och en god, krämig ostsås eller fetaostkräm är allt som behövs som tillbehör till färsk pasta. Sugen på mera? En god tapenade och ett snabbt olivbröd i långpannan så har du menyn!

 pastarecept.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...