Lussekatter med kesella

Många föredrar att baka lussekatterna med kesella. Extra saftigt, säger förespråkarna!

Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
  • ägg, russin och ev pärlsocker till pensling

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Stöt saffran i en mortel med någon matsked socker. Smält smöret och värm mjölken med smöret till fingervarmt. Rör ut jästen med degspadet och tillsätt kesella, socker, salt och saffran.

Arbeta därefter in det mesta av mjölet. Knåda degen väl och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Baka ut till lussekatter och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Tryck russinen ända ner i bottnen, pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt pärlsocker överst. Låt lussekatterna jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter och grädda sedan 5-8 minuter i 225 graders värme eller tills de fått fin färg. Gräddningstiden beror på lussekatternas storlek. Försök att lägga lika stora lussekatter på samma plåt. Större former gräddas på 200 graders ugnsvärme i cirka 10-15 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se

Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

bakabullar.se


Frukostbullar

Baka tre sorters bullar av samma deg!

Nybakade frukostbullar får den segaste morgon att ljusna. Prova att baka tre sorters bullar av samma deg!

Doften av nybakat bröd gör det lättare att vakna. Och hjälper säkert om du skulle ha vaknat på fel sida…
Oavsett om du vill gå upp tidigt och sätta bullarna på jäsning medan du tar en extra sovstund eller jäsa bröd över natten finns det bra recept att tillgå.
Favoriter som vetekakor, franskbrödbullar eller tekakor är ljusa klassiker som alltid passar. Havrebullar med russin är ett smakrikt sätt att börja dagen. Och fiberbullar eller långjästa grahamsbullar ett grövre alternativ. Prova gärna att jäsa bullarna svalt över natten så kan du fort fixa nybakat bröd på morgonen!
Kan du inte välja sort eller vill bjuda på flera slags bullar på morgonen är förslaget ett nytt recept på tre sorters bullar av en deg! Ett bra sätt att starta dagen på och få variation på frukosten. God morgon!

 frukostbullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...