Lussekatter med kesella

Många föredrar att baka lussekatterna med kesella. Extra saftigt, säger förespråkarna!

Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
  • ägg, russin och ev pärlsocker till pensling

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Stöt saffran i en mortel med någon matsked socker. Smält smöret och värm mjölken med smöret till fingervarmt. Rör ut jästen med degspadet och tillsätt kesella, socker, salt och saffran.

Arbeta därefter in det mesta av mjölet. Knåda degen väl och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Baka ut till lussekatter och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Tryck russinen ända ner i bottnen, pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt pärlsocker överst. Låt lussekatterna jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter och grädda sedan 5-8 minuter i 225 graders värme eller tills de fått fin färg. Gräddningstiden beror på lussekatternas storlek. Försök att lägga lika stora lussekatter på samma plåt. Större former gräddas på 200 graders ugnsvärme i cirka 10-15 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Julbröd

Hembakat vörtbröd till julbordet

Kryddiga julbröd fyller huset med doften av jul. Baka ett enkelt vörtbröd med vårt nya recept!

Smakrika bröd hör hemma på julbordet och rimmar väl med traditionell julmat. Baka med klassiska kryddor eller gör en modernare variant med julmust som bas. Ett julbröd med pomerans, anis och fänkål passar både grytan och till sillen. Kanske ett rent pomeransbröd om du vill renodla en kryddsmak? Mjuka hålkakor eller havrebröd är snabbakat och går fint till ostarna, sill eller kallskurna pålägg. Bakar du vörtbröd kan du göra ett storbak med vört som ger hela 6 fina limpor eller prova vårt nya snabbrecept på vörtbröd med julmust i degen. Enkelt och gott utan mycket knådande eller förberedelser.

 hembakatbrod.se

Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

bakapizza.se

Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

bakakaka.se


Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

Sockerkakan är en trygg natur som sällan gör oss besvikna. Lättbakad och tål att både frysas och ligga i framme någon dag. Och så är den lätt att variera i det oändliga. Inte konstigt att den fortfarande är en av våra absoluta fikafavoriter!
Prova ett enkelt grundrecept på lättbakad och billig sockerkaka. Smaksätt den efter eget tycke eller gör en god citronsockerkaka med nytt recept. Lätt att lyckas med, saftig och med en fin citronsmak.
Citron eller choklad? En god chokladsockerkaka är aldrig fel. Eller en vanlig, saftig sockerkaka som håller länge utan att bli torr.
Vill du prova någonting annorlunda bakar du en gammaldags sockerkaka, utan fett och med lika delar ägg, socker och mjöl. Roligt och riktigt gott.
Glutenfritt? Javisst! Det går fint att baka glutenfri sockerkaka. Här är ett nytt recept med mandel och chokladtäcke!
Ha en riktigt skön fikastund!

 sockerkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...