Lussekatter med kesella

Många föredrar att baka lussekatterna med kesella. Extra saftigt, säger förespråkarna!

Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
  • ägg, russin och ev pärlsocker till pensling

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Stöt saffran i en mortel med någon matsked socker. Smält smöret och värm mjölken med smöret till fingervarmt. Rör ut jästen med degspadet och tillsätt kesella, socker, salt och saffran.

Arbeta därefter in det mesta av mjölet. Knåda degen väl och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Baka ut till lussekatter och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Tryck russinen ända ner i bottnen, pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt pärlsocker överst. Låt lussekatterna jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter och grädda sedan 5-8 minuter i 225 graders värme eller tills de fått fin färg. Gräddningstiden beror på lussekatternas storlek. Försök att lägga lika stora lussekatter på samma plåt. Större former gräddas på 200 graders ugnsvärme i cirka 10-15 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Brödrecept

Utflykt!

Dags för utflykt i solskenet! Baka ett gott utflyktsbröd som passar ostmackan!

hembakatbrod.se

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com


Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

Kladdiga chokladkakor har länge varit ett måste. Snabbt, lättbakat och gott! Billig att sno ihop av vad du har hemma och dessutom nära på omöjligt att misslyckas med.
Recepten är nästan oändligt många: Från riktigt enkel kladdkaka, till lyxig chokladkladdkaka. Eller varianter som läcker lakritskladdkaka eller kladdkaka med hasselnötter. Du kan också baka kladdkaka i långpanna eller som kladdkakemuffins.
För den som inte kan äta vanligt vetemjöl går det faktiskt att baka riktigt goda kladdkakor. Vårt senaste recept på glutenfri kladdkaka har vi provat på många kakälskare och alla är lika förtjusta. Detta är en toppenkaka som alla kan njuta av!

 kladdkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...