Lussekatter med kesella

Många föredrar att baka lussekatterna med kesella. Extra saftigt, säger förespråkarna!

Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
  • ägg, russin och ev pärlsocker till pensling

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Stöt saffran i en mortel med någon matsked socker. Smält smöret och värm mjölken med smöret till fingervarmt. Rör ut jästen med degspadet och tillsätt kesella, socker, salt och saffran.

Arbeta därefter in det mesta av mjölet. Knåda degen väl och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Baka ut till lussekatter och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Tryck russinen ända ner i bottnen, pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt pärlsocker överst. Låt lussekatterna jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter och grädda sedan 5-8 minuter i 225 graders värme eller tills de fått fin färg. Gräddningstiden beror på lussekatternas storlek. Försök att lägga lika stora lussekatter på samma plåt. Större former gräddas på 200 graders ugnsvärme i cirka 10-15 minuter. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

hembakatbrod.se

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se


Hembakta bullar

Bulla upp!

Finns det något bättre än nybakta bullar? Baka mandelbullar med citron, häll upp ett stort glas mjölk och förgyll vilken dag som helst.

En svällande deg som doftar i köket skapar oundvikligen förväntningar. Med en slät vetebulle på fatet smakar ju kaffet alldeles extra bra...

Bullar går förstås att variera med många olika sorters fyllning. Chokladbullar passar den riktiga gottegrisen som hand i handske, men andra hävdar att den klassiska kanelbullen är bäst när det gäller. Vad tycker du?

 bakabullar.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...