Lussekatter, saffransbullar

Lussekatter, saffransbullar, flätor eller andra saffransbröd hör alla julen till. Det här är ett bra recept som fungerar till de flesta vetebröd med saffran i.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 175 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 tsk salt
  • 1,5 l vetemjöl
  • ägg och russin till garnering

Gör så här:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke. Lös saffranen i tre matskedar hett vatten alternativt med lite likör.

Lös jästen med mjölkblandningen, tillsätt saffransblandningen. Rör ner salt, socker och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, ungefär 10 minuter med matberedare. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Forma degen till önskade figurer, lussekatter, prästens hår, kyrkport eller fåglar.

Lägg på smord plåt, eller bakplåtspapper, garnera med russin och pensla med uppvispat ägg.

Låt nu lussekatterna jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler med handduk över.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Tina
6 december 2014

Är 15 min verkligen rätt?!

Första plåten vart sotsvarta :(

Passade på resten och tog ut dom tidigare...

Kommentar av N
12 november 2009

Jag tar endast 4dl mjölk och 250g kesella.

Det gör bullarna lite fluffigare...

Hoppas det smakar!!

Kommentar av Staffan
27 november 2009

Bästa saffransbullarna jag ätit! Helt klart värda jobbet.

Kommentar av ida och sofia, kungarna i köket
21 december 2009

dom blev väldigt goda ! fast det blev ganska många , men det är ju bra om man får oväntat besök . :)


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com

Fika på trappan

Solig fika på trappan

Allas favorit tigerkakan är enkel att baka och passar perfekt med en kopp kaffe på trappan.

sockerkakor.se


Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

En god gratäng är både mättande och nyttig mat. Och dessutom god nog både för vardag och till helgmat. Låt maten koka samman i ugnen medan du gör annat och njut av fantastiska smaker! Prova nya recept på torsk på couscousbädd eller gör en gratäng med pasta, zucchini, fisk och tomat som både är snabblagad och smakrikt. Gratäng är också smidigt att laga om du har rester av potatis kvar – varva ner skivor av kall potatis i en potatisgratäng med korv och färskost och njut!

 gratäng.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...