Lussekatter, saffransbullar

Lussekatter, saffransbullar, flätor eller andra saffransbröd hör alla julen till. Det här är ett bra recept som fungerar till de flesta vetebröd med saffran i.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 175 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 tsk salt
  • 1,5 l vetemjöl
  • ägg och russin till garnering

Gör så här:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke. Lös saffranen i tre matskedar hett vatten alternativt med lite likör.

Lös jästen med mjölkblandningen, tillsätt saffransblandningen. Rör ner salt, socker och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, ungefär 10 minuter med matberedare. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Forma degen till önskade figurer, lussekatter, prästens hår, kyrkport eller fåglar.

Lägg på smord plåt, eller bakplåtspapper, garnera med russin och pensla med uppvispat ägg.

Låt nu lussekatterna jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler med handduk över.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Tina
6 december 2014

Är 15 min verkligen rätt?!

Första plåten vart sotsvarta :(

Passade på resten och tog ut dom tidigare...

Kommentar av N
12 november 2009

Jag tar endast 4dl mjölk och 250g kesella.

Det gör bullarna lite fluffigare...

Hoppas det smakar!!

Kommentar av Staffan
27 november 2009

Bästa saffransbullarna jag ätit! Helt klart värda jobbet.

Kommentar av ida och sofia, kungarna i köket
21 december 2009

dom blev väldigt goda ! fast det blev ganska många , men det är ju bra om man får oväntat besök . :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

helgmenyn.se

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se


Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

Fettisdagen är den traditionella dagen att njuta sin semla. Och även om det idag är få som håller på den katolska fastan och laddar med fastlagsbröd så är semmeldagen någonting värt att fira. Vi älskar semlor! Hembakat är godast och en klassisk semla känns helt rätt! Är ni många till fikat är semmelkransen ett gott tips. Kanske väljer du hetvägg? En god tradition, helt klart!

 semlor.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...