Klenäter

En klassisk julkaka som ska friteras och rullas i socker. Kräver lite jobb, men är för många ett måste på kakfatet!

Du behöver

  • 5 äggulor
  • 3/4 dl socker
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 1 msk margarin eller smör
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • kokosfett eller olja till fritering
  • 1 dl strösocker till garnering

Gör så här:

Cirka 50 stycken

Blanda mjölet med bakpulvret.

Vispa äggulorna och sockret pösigt.

Rör i mjölet och övriga ingredienser. Arbeta ihop till en lös deg.

Låt degen vila i kylskåp någon timme.

Kavla ut degen tunt och använd en sporre för att skära ut 2x10 centimeter stora bitar. Sporra ut en skåra längs mitten av varje på cirka 1/3 av längden. Trä igenom kortsidan igenom hålet och drag ut kakan något.

Hetta upp oljan till 180 grader. Lägg i några klenäter åt gången i oljan och fritera dem gyllenbruna på båda sidor. Det tar ungefär en minut. Lyft upp med gaffel eller hålslev och låt klenäterna rinna av på en sikt, ett stekskydd eller på hushållspapper. Vänd dem i strösockret.

Tips! Kontrollera om rätt temperatur genom att ta en liten bit vitt matbröd och lägga i oljan. Om det tar ungefär en minut för biten att bli brun är oljan lagom varm.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Laila
3 januari 2019

Min mamma gjorde klenäter på fettet efter grisslakten blandat med brännvin och de blev väldigt goda

Kommentar av JM
21 december 2010

Hejsan.

Kan man frysa klenäterna?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Veganskt

Helgwok

Prova en helgrön wok till helgen! Grönt är gott!

veganrecept.se

Kladdkakor

Varianter

Höstmörker är ett utmärkt skäl för att baka kladdkaka! Klassikern eller nyskrivna recept?

kladdkakor.se


Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

På de flesta svenska caféer med självaktning kan man beställa morotskaka. Det är inte utan anledning! Rivna morötter gör kakan härligt saftig. Även rödbetor går bra att använda och resultatet blir en färgstark rödbetskaka som är extra god med citronglasyr.

Glöm bara inte bort den klassiska, kryddiga morotskakan - det är ett bakverk som håller i längden.

 morotskaka.com


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...