Klenäter

En klassisk julkaka som ska friteras och rullas i socker. Kräver lite jobb, men är för många ett måste på kakfatet!

Du behöver

  • 5 äggulor
  • 3/4 dl socker
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 1 msk margarin eller smör
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • kokosfett eller olja till fritering
  • 1 dl strösocker till garnering

Gör så här:

Cirka 50 stycken

Blanda mjölet med bakpulvret.

Vispa äggulorna och sockret pösigt.

Rör i mjölet och övriga ingredienser. Arbeta ihop till en lös deg.

Låt degen vila i kylskåp någon timme.

Kavla ut degen tunt och använd en sporre för att skära ut 2x10 centimeter stora bitar. Sporra ut en skåra längs mitten av varje på cirka 1/3 av längden. Trä igenom kortsidan igenom hålet och drag ut kakan något.

Hetta upp oljan till 180 grader. Lägg i några klenäter åt gången i oljan och fritera dem gyllenbruna på båda sidor. Det tar ungefär en minut. Lyft upp med gaffel eller hålslev och låt klenäterna rinna av på en sikt, ett stekskydd eller på hushållspapper. Vänd dem i strösockret.

Tips! Kontrollera om rätt temperatur genom att ta en liten bit vitt matbröd och lägga i oljan. Om det tar ungefär en minut för biten att bli brun är oljan lagom varm.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av JM
21 december 2010

Hejsan.

Kan man frysa klenäterna?


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

helgmenyn.se

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se


Påskgodis

Påskens bästa godis

Till påsk får vi släppa loss gottegrisen inom oss. Gör det med stil och laga syrlig citronfudge!

Skärtorsdagens påskkärringar och själva påskaftons äggjakt - det finns verkligen tillfällen för att njuta av sötsaker till påsk. Eget påskgodis lagar du enkelt hemma! Gör vit chokladtryffel som får stuns av lime eller rulla små chokladbollar med nötter och frukt till de vuxna. Marsipan går alltid hem, gärna i form av påskägg smaksatta med arrak.

Det är tid för en riktigt god påsk!

 påskgodisrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...