Kardemummaskorpor med honung

Kardemummaskorpor blir ett bra tillbehör till kaffekoppen i adventstider, eller att doppa i en mugg varm glögg.

Du behöver

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 60 g honung, rumsvarm
  • 240 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 ägg
  • 1/2 dl mjölk

Gör så här:

Rör samman smör och honung. Om honungen är för hård, värm den försiktigt i varmt vattenbad. Vispa samman ägg och mjölk i en skål och blanda ner honung-smör-blandningen. Rör eller vispa jämnt.

Mortla kardemummakärnorna och blanda dem med vetemjöl och bakpulver. Blanda ner i skålen och arbeta hastigt samman till en deg. Dela degen i två jämnstora bitar som rullas ut till längder, lika långa som plåten. Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck till längderna så att de blir jämnbreda och cirka 1 cm tjocka.

Grädda i 175 graders ugnsvärme i cirka 15 minuter. Låt svalna något. Sänk under tiden ugnsvärmen till 150 grader. Skär med en vass kniv eller brödkniv cirka 1 cm breda skorpor, på snedden. Lägg med snittytan uppåt på plåten. Rosta dem i cirka 20 minuter, vänd skorporna efter halva tiden så att den andra snittytan hamnar uppåt. Låt svalna och förvara i burk med tättslutande lock.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

hembakatbrod.se

Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

scones.se


Lammrecept

Lyckas med lamm

Laga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla.

Lamm är rejäl mat. Smakrikt i sig själv och ofta använt till kryddiga rätter. En lammstek i ugnen är riktig festmat som passar året om – både varm och kallskuren. Få rätter värmer lika mycket som en lammgryta, gärna med svamp eller rotfrukter.
Och att laga lammkotletter är varken svårt eller tar tid. Stekta med en god tomatsås tar de bara några minuter. Väljer du att laga lammkotletter i ugn med äpplen, lök och morötter sköter de sig själva och du får saftigt kött med god buljong till.
Ofta finns det svenskt lammkött att köpa i butiken. Välj det och köp gärna närproducerat om du har möjlighet. Bra för djuren, miljön och smaken!

 ://www.lammrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...