Kardemummaskorpor med honung

Kardemummaskorpor blir ett bra tillbehör till kaffekoppen i adventstider, eller att doppa i en mugg varm glögg.

Du behöver

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 60 g honung, rumsvarm
  • 240 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 ägg
  • 1/2 dl mjölk

Gör så här:

Rör samman smör och honung. Om honungen är för hård, värm den försiktigt i varmt vattenbad. Vispa samman ägg och mjölk i en skål och blanda ner honung-smör-blandningen. Rör eller vispa jämnt.

Mortla kardemummakärnorna och blanda dem med vetemjöl och bakpulver. Blanda ner i skålen och arbeta hastigt samman till en deg. Dela degen i två jämnstora bitar som rullas ut till längder, lika långa som plåten. Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck till längderna så att de blir jämnbreda och cirka 1 cm tjocka.

Grädda i 175 graders ugnsvärme i cirka 15 minuter. Låt svalna något. Sänk under tiden ugnsvärmen till 150 grader. Skär med en vass kniv eller brödkniv cirka 1 cm breda skorpor, på snedden. Lägg med snittytan uppåt på plåten. Rosta dem i cirka 20 minuter, vänd skorporna efter halva tiden så att den andra snittytan hamnar uppåt. Låt svalna och förvara i burk med tättslutande lock.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Helgtipset

Broccolipaj

En god paj passar lika bra till fredagmiddag som på buffébordet. Eller gör den klassiska broccolipajen med ädelost och packa ner i utflyktskorgen!

pajrecept.se

Cheesecake

Citronkakan

Citronkräm och färskost förvandlar kakan till riktigt läcker efterätt! Prova en kall cheesecake med hemlagad lemoncurd till helgen!

cheesecake.nu


Söndagsstek

Egen rostbiff

Skippa färdigköpt och laga från grunden. Egen rostbiff är lätt att lyckas med.

Visst kan egna köttbullar, biffar eller burgare vara gott. Men glöm inte hur lätt det är att laga helt kött. Har du en vanlig ugnstermometer lagar du egen rostbiff och kryddar precis efter egen smak. Servera ljummen eller kallskuren. Marinera eller låt tillbehören ge smak. Perfekt på buffen! Och mycket godare än färdigköpt. Variera med lammstek som också passar bra som kallskuren. Smaklig mathelg på er!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...