Kardemummaskorpor med honung

Kardemummaskorpor blir ett bra tillbehör till kaffekoppen i adventstider, eller att doppa i en mugg varm glögg.

Du behöver

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 60 g honung, rumsvarm
  • 240 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 ägg
  • 1/2 dl mjölk

Gör så här:

Rör samman smör och honung. Om honungen är för hård, värm den försiktigt i varmt vattenbad. Vispa samman ägg och mjölk i en skål och blanda ner honung-smör-blandningen. Rör eller vispa jämnt.

Mortla kardemummakärnorna och blanda dem med vetemjöl och bakpulver. Blanda ner i skålen och arbeta hastigt samman till en deg. Dela degen i två jämnstora bitar som rullas ut till längder, lika långa som plåten. Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck till längderna så att de blir jämnbreda och cirka 1 cm tjocka.

Grädda i 175 graders ugnsvärme i cirka 15 minuter. Låt svalna något. Sänk under tiden ugnsvärmen till 150 grader. Skär med en vass kniv eller brödkniv cirka 1 cm breda skorpor, på snedden. Lägg med snittytan uppåt på plåten. Rosta dem i cirka 20 minuter, vänd skorporna efter halva tiden så att den andra snittytan hamnar uppåt. Låt svalna och förvara i burk med tättslutande lock.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Fika om 15 minuter

Lyxigt nybakat på några minuter? Scones är alltid rätt svar!

scones.se

Enkel helglyx

Festpotatis till helgen

Helgmiddag med klass ordnar du lätt med pepparrotspotatis i ugn!

helgmenyn.se


Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

Bekväm mat går lätt att ha färdig i frysen eller kylen, passar vardag som fest och kan serveras ihop med de flesta tillbehör. Gratänger med potatis som bas är just bekvämt. Du kan smaksätta med vad du för tillfället råkar ha hemma. Och servera dem till det mesta!
Gör du potatisgratäng med zucchini har du en god vego–gratäng till bönsalladen. Väljer du din favoritkorv kan potatisgratängen med korv och färskost bli en riktig festrätt eller barnens älsklingsrätt! Tillsammans med en grönsallad är enkel potatisgratäng med lax en perfekt vardagsmiddag – medan samma gratäng blir festmat på buffén. Eller prova ännu ett nytt, gott recept på rotfruktsgratäng som smakar utmärkt till både söndagsstek eller ett kryddigt grillspett!

 gratäng.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...