Kanelskorpor

Pepparkaksdoftande skorpor som passar både julfika och som gå-borts-present! Baka många, de går garanterat åt...

Du behöver

  • 75 g smör eller margarin
  • 0,75 dl rårörsocker eller strösocker
  • 2 ägg
  • 2 tsk kanel
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1/2 tsk ingefära
  • 1/2 tsk malen kryddnejlika
  • 1 krm salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • (1 dl russin)
  • ägg till pensling

Gör så här:

Använd gärna en matberedare för att göra degen.

Blanda mjöl,bakpulver, kryddor och salt i en bunke.

Rör smör och socker luftigt och blanda ner äggen ett och ett.

Tillsätt torrvarorna och knåda ihop till en lös deg. Om du vill ha russin tillsätter du dem nu och ser till att de är jämnt fördelade i degen. Låt sedan degen vila svalt cirka 15 minuter.

Tag upp på ett mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Rulla ut till längder, lika långa som bakplåten. Platta till längderna så de blir cirka en centimeter tjocka och 5-6 centimeter breda.

Pensla nu längderna med uppvispat ägg. Grädda längderna i cirka 12 minuter i 200 grader.

Tag ut plåten, låt svalna något men inte helt och skär sedan längderna i centimetertjocka skivor, gärna på snedden så skorporna blir längre och får en vacker form.

Ställ in plåten i den varma ugnen och stäng av värmen. Torka skorporna på plåt eller galler i eftervärmen i ugnen under natten. Låt ugnsluckan vara lite öppen.

Skorporna håller sig fint i en plåtburk eller papperspåse.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se


Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

Klassiska, mustiga och smakrika soppor värmer och sätter smak på hösten. Gör ett långkok och njut av gulaschsoppa med nötkött. Eller välj vegetarisk gulaschsoppa, som värmer lika fint.
Minestronesoppa med massor av grönsaker och pasta är en matig soppa. Gör en vegetarisk variant eller laga en kraftig minestronesoppa med korv.
Frusen men inte tid med långkok? En snabb korvsoppa med potatis och pasta värmer gott den också!

 sopprecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...