Julkonfekt

Choklad och torkad frukt blir en perfekt mix i julkonfekten. Vill du vara säker på att det ska räcka är dubbel sats ett tips...

Du behöver

  • 100 g russin, ca 2dl
  • 100 g syltad apelsin
  • 100 g torkad aprikos
  • 100 g torkat fikon
  • 300 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 100 g råsocker, ca 1 1/2 dl
  • 50 g sirap, ca 1/2 dl
  • 50 g honung, ca 2 msk
  • 150 g vetemjöl, ca 2 1/2 dl
  • 5 g kakao
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 krm vaniljpulver
  • (1 krm bakmalt)

Gör så här:

Cirka 40 bitar.

Ta fram alla ingredienser så de blir rumsvarma.

Klä en ugnsfast form, cirka 20X30 centimeter med bakplåtspapper.

Börja med att skära all den torkade frukten i små bitar. Russinen behöver inte skäras om du vill ha några lite större bitar i kakan.

Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vanilj och eventuellt malt i en bunke.

Hacka och smält 200 gram av chokladen i vattenbad. Blanda ner 125 gram smör och rör tills det smält. Rör ner sockret, sirapen och honungen. Rör sedan ner äggen ett i taget.

Blanda ner den torkade frukten i chokladblandningen.

Rör till sist ner mjölblandningen och rör slätt.

Häll smeten i formen och grädda i 200 grader i cirka 20 minuter.

Låt kakan svalna helt.

Glasyr:

Smält 100 gram choklad i vattenbad och blanda ner 25 gram smör. Stryk ut chokladen på den kalla kakan. Låt stelna helt.

Skär i små fyrkanter och förvara i kyl om kakan ska sparas länge. God kylskåpskall men smakar ännu mer rumsvarm. Servera till svart te eller glögg.

Tips: Vackert inslagen i cellofan blir julkonfekten en fin julklapp!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

frukostbullar.se

Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

semlor.nu


Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

Värmande grytor är gott och festligt. Enkelt att ordna när man är många och bekvämt då de kan vara helt klara när gästerna väl kommer.

Prova en smakrik gryta på skinkstek som får smak av svamp och dragon. Eller gör en smakrik och rustik lammgryta med rotfrukter. Perfekt när man vill få upp värmen lite. Den som vill ha en riktig stek, serverad med potatis och gelé lagar lätt en porterstek.

Trevlig middag och glöm inte brödet!

 helgmenyn.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...