Julkonfekt

Choklad och torkad frukt blir en perfekt mix i julkonfekten. Vill du vara säker på att det ska räcka är dubbel sats ett tips...

Du behöver

  • 100 g russin, ca 2dl
  • 100 g syltad apelsin
  • 100 g torkad aprikos
  • 100 g torkat fikon
  • 300 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 100 g råsocker, ca 1 1/2 dl
  • 50 g sirap, ca 1/2 dl
  • 50 g honung, ca 2 msk
  • 150 g vetemjöl, ca 2 1/2 dl
  • 5 g kakao
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 krm vaniljpulver
  • (1 krm bakmalt)

Gör så här:

Cirka 40 bitar.

Ta fram alla ingredienser så de blir rumsvarma.

Klä en ugnsfast form, cirka 20X30 centimeter med bakplåtspapper.

Börja med att skära all den torkade frukten i små bitar. Russinen behöver inte skäras om du vill ha några lite större bitar i kakan.

Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vanilj och eventuellt malt i en bunke.

Hacka och smält 200 gram av chokladen i vattenbad. Blanda ner 125 gram smör och rör tills det smält. Rör ner sockret, sirapen och honungen. Rör sedan ner äggen ett i taget.

Blanda ner den torkade frukten i chokladblandningen.

Rör till sist ner mjölblandningen och rör slätt.

Häll smeten i formen och grädda i 200 grader i cirka 20 minuter.

Låt kakan svalna helt.

Glasyr:

Smält 100 gram choklad i vattenbad och blanda ner 25 gram smör. Stryk ut chokladen på den kalla kakan. Låt stelna helt.

Skär i små fyrkanter och förvara i kyl om kakan ska sparas länge. God kylskåpskall men smakar ännu mer rumsvarm. Servera till svart te eller glögg.

Tips: Vackert inslagen i cellofan blir julkonfekten en fin julklapp!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se

Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

bakapizza.se


Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

Det är alltid läge för en kladdkaka! Kanske för att det finns en kladdkaka för alla tillfällen och för alla smaker. När du provat klassiska kladdkakor och lyxiga varianter är det dags att förnya. Skaffa en burk lakritspulver och laga lakritskladdkaka. Antingen med lakrits och chokladsmak eller enbart med lakrits. Servera med vaniljglass eller grädde och du har en garanterad favoritkaka för lakritsälskaren.

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...