Gammaldags korintkaka

En riktigt god och klassisk korintkaka med fin smak av citron. En kaka som bör ligga till sig lite - så baka den i god till innan jul!

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2 1/2 dl socker
  • 2 ägg
  • 3 dl korinter
  • rivet skal av en citron
  • 3/4 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk bakpulver
  • (garnering 75 -100 g mörk blockchoklad)

Gör så här:

Rör smör och socker fluffigt.

Tillsätt äggen ett i taget.

Skrubba citronen och riv av skalet fint.

Rör ihop bakpulver, mjöl och citronskal. Blanda samman med smörsockerblandningen. Skölj korinterna i varmt vatten och låt dem rinna av lite innan även de rörs i.

Smörj en 1,5 liters form och ströa med skorpsmulor eller mannagryn.

Grädda i 150 grader i ungefär en och en halv timme.

Om du vill garnera kakan med blockchoklad: lägg ut bitar av blockchoklad på den varma kakan. Om det behövs för att smälta chokladen kan man stoppa in kakan ytterligare någon minut i ugnen. Sprid ut med en gaffel. Gaffeln kan även användas för att göra mönster i den mjuka chokladen. Låt svalna på galler.

Lagra kakan svalt i en vecka så att smakerna i den hinner mogna fram ordentligt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
30 januari 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
28 januari 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
27 januari 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
26 januari 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
25 januari 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
23 januari 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
22 januari 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Wow that was odd. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr well I'm not writing all that over again. Anyway, just wanted to say superb blog! afdgdeckccdbkged
21 januari 2017

Wow that was odd. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr well I'm not writing all that over again. Anyway, just wanted to say superb blog! afdgdeckccdbkged

Kommentar av k västlund
24 september 2009

helt underbart har letat efter mormors reccept och inte funnit det nu kan jag göra den tack

Kommentar av Anonym
29 november 2009

har ni ingen bild på hur kakkan ser ut?

Redaktionens kommentar
Kommer på sikt!

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com


Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

Långjäst bröd i alla ära, men det är inte alltid man har tid att vänta. Använd form av något slag så blir det enklare att lyckas med bröden, även om du låter dem jäsa kort tid. Bröden får stöd under jäsningen och faller inte samman. Dessutom får du jämna bröd utan att forma dem…
Gott grahamsbröd eller nyttigt rågbröd passar i form, precis som det klassiska rostbrödet. Vill du snabbt ha ett lyxigt bröd till maten gör du lätt olivbröd eller ostbröd direkt i långpannan. Gott till många på snabbaste sätt!

 hembakatbrod.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...