Fruktkaka

Fruktkakor hör julen till! För många är det en självklarhet på kakfatet. Här är en lättbakad och god variant som bara blir bättre om den får vila lite innan serveringen.

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2 1/2 dl socker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 msk suckat
  • 100 g syltade apelsinskal
  • 2 dl russin
  • rivet skal av en halv citron
  • (garnering 75-100 g mörk blockchoklad)

Gör så här:

Rör smör och socker fluffigt.

Tillsätt äggen ett i taget.

Skrubba citronen och riv av skalet.

Blanda samman skalet med vetemjöl, bakpulver, suckat, apelsinskal och russin. Rör ner i smör- och sockerblandningen till en jämn smet.

Smörj en 2 liters bakform och ströa den med skorpsmulor eller med mannagryn. Stjälp i smeten och sprid ut den jämnt i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader under 50 till 60 minuter.

Lossa kakan ur formen och låt den svalna på galler, gärna med formen över sig.

Om du vill garnera kakan med blockchokladen: lägg ut bitar av blockchoklad på den varma kakan. Om det behövs för att smälta chokladen kan man stoppa in kakan ytterligare någon minut i ugnen. Bred ut med en gaffel. Gaffeln kan även användas för att göra mönster i den mjuka chokladen. Låt svalna på galler.

För att smakerna i kakan skall mogna kan man med fördel förvara den fryst och ta upp den någon dag före servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anghelina Herrera
12 november 2016

Jag har sett och bakat länge några av dina recept. Jag la inte märke på vem som bakar men jag kom ihåg din bild på din hemsida. Nu vet jag att du har de bästa receptet på allt. Jag undrar om du har visat dig på TV programmet någon gång? Du är bäst!

Kommentar av Karl-Gustav Franzèn
27 maj 2010

Den är jättegod.Lätt att göra.Mina vänner

är stormförtjusta i den

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
8 december 2017

Tumme upp!


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

helgmenyn.se

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se


Kladdkakor

Chokladpaj

Ruggigt ute? Baka en god chokladpaj, med mjuk chokladfyllning!

Kladdkakan är en av våra mest uppskattade kakor. Inte så konstigt - lättbakad, snabblagad och alltid god!

Prova ett nytt recept där en mjuk och kladdig chokladfyllning bakas av i mör pajdeg. Chokladpajen blir en lite elegantare variant av chokladkaka, som platsar både som fika och finare efterrätt.

En kaka som trollar fram solsken den mest regnvåta höstdag! Kanske en ny favorit?

 kladdkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...