Fruktkaka

Fruktkakor hör julen till! För många är det en självklarhet på kakfatet. Här är en lättbakad och god variant som bara blir bättre om den får vila lite innan serveringen.

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2 1/2 dl socker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 msk suckat
  • 100 g syltade apelsinskal
  • 2 dl russin
  • rivet skal av en halv citron
  • (garnering 75-100 g mörk blockchoklad)

Gör så här:

Rör smör och socker fluffigt.

Tillsätt äggen ett i taget.

Skrubba citronen och riv av skalet.

Blanda samman skalet med vetemjöl, bakpulver, suckat, apelsinskal och russin. Rör ner i smör- och sockerblandningen till en jämn smet.

Smörj en 2 liters bakform och ströa den med skorpsmulor eller med mannagryn. Stjälp i smeten och sprid ut den jämnt i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader under 50 till 60 minuter.

Lossa kakan ur formen och låt den svalna på galler, gärna med formen över sig.

Om du vill garnera kakan med blockchokladen: lägg ut bitar av blockchoklad på den varma kakan. Om det behövs för att smälta chokladen kan man stoppa in kakan ytterligare någon minut i ugnen. Bred ut med en gaffel. Gaffeln kan även användas för att göra mönster i den mjuka chokladen. Låt svalna på galler.

För att smakerna i kakan skall mogna kan man med fördel förvara den fryst och ta upp den någon dag före servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anghelina Herrera
12 november 2016

Jag har sett och bakat länge några av dina recept. Jag la inte märke på vem som bakar men jag kom ihåg din bild på din hemsida. Nu vet jag att du har de bästa receptet på allt. Jag undrar om du har visat dig på TV programmet någon gång? Du är bäst!

Kommentar av Karl-Gustav Franzèn
27 maj 2010

Den är jättegod.Lätt att göra.Mina vänner

är stormförtjusta i den

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
8 december 2017

Tumme upp!


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Brödrecept

Utflykt!

Dags för utflykt i solskenet! Baka ett gott utflyktsbröd som passar ostmackan!

hembakatbrod.se

Frukost

Lyxigt nybakat!

Sparka igång dagen med stil! Hembakta frallor vinner över vilket morgonhumör som helst.

frukostbullar.se


Köttbullar

Ny sajt

Pepparochsalt lanserar ännu en receptsajt, köttbullsrecept.se!

Hemgjorda köttbullar väcker ofta matminnen. Och självklart var just din farmors köttbullar det allra bästa! Men ibland behöver vi omväxling. Prova Oliv- och kikärtsköttbullar eller gör kryddstarka curryköttbullar och servera med couscous och yoghurtsås.

Vi bjuder även på klassiska recept; för de som inte klarar sig utan köttbullar på julbordet finns läckra julköttbullar. Och för den som vill variera julbordet kanske viltfärsbullar kan passa? En bra idé att provsmaka, redan innan jul!

 köttbullsrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...