Fruktkaka

Fruktkakor hör julen till! För många är det en självklarhet på kakfatet. Här är en lättbakad och god variant som bara blir bättre om den får vila lite innan serveringen.

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2 1/2 dl socker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 msk suckat
  • 100 g syltade apelsinskal
  • 2 dl russin
  • rivet skal av en halv citron
  • (garnering 75-100 g mörk blockchoklad)

Gör så här:

Rör smör och socker fluffigt.

Tillsätt äggen ett i taget.

Skrubba citronen och riv av skalet.

Blanda samman skalet med vetemjöl, bakpulver, suckat, apelsinskal och russin. Rör ner i smör- och sockerblandningen till en jämn smet.

Smörj en 2 liters bakform och ströa den med skorpsmulor eller med mannagryn. Stjälp i smeten och sprid ut den jämnt i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader under 50 till 60 minuter.

Lossa kakan ur formen och låt den svalna på galler, gärna med formen över sig.

Om du vill garnera kakan med blockchokladen: lägg ut bitar av blockchoklad på den varma kakan. Om det behövs för att smälta chokladen kan man stoppa in kakan ytterligare någon minut i ugnen. Bred ut med en gaffel. Gaffeln kan även användas för att göra mönster i den mjuka chokladen. Låt svalna på galler.

För att smakerna i kakan skall mogna kan man med fördel förvara den fryst och ta upp den någon dag före servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anghelina Herrera
12 november 2016

Jag har sett och bakat länge några av dina recept. Jag la inte märke på vem som bakar men jag kom ihåg din bild på din hemsida. Nu vet jag att du har de bästa receptet på allt. Jag undrar om du har visat dig på TV programmet någon gång? Du är bäst!

Kommentar av Karl-Gustav Franzèn
27 maj 2010

Den är jättegod.Lätt att göra.Mina vänner

är stormförtjusta i den

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
8 december 2017

Tumme upp!


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Pastarecept

Bästa helgpastan

Älskade pasta! Byt vardagsmakaroner mot läcker cannelloni i helgen.

pastarecept.nu


Tillbehör till grillfesten

Modiga tillbehör till grillen

Det är lätt att stirra sig blind på huvudrätten, men det är tillbehör som gör grillningen till fest! Tomatsalsa är vacker och passar till det mesta.

Salsan kan också göras med majs, som ges lite hetta. Till hamburgarna krämar vi förstås på med en hemgjord hamburgerdressing som klår alla köpevarianter. Den härliga röksmaken i surkålssalladen är något för den modige, som kanske väljer att lägga en rejäl klick i korvbrödet tillsammans med någon bra korv. Sallad lättar upp om maten blir för tung. Prova jordgubbsallad med lagrad ost!

 grillrecept.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...