Fruktkaka

Fruktkakor hör julen till! För många är det en självklarhet på kakfatet. Här är en lättbakad och god variant som bara blir bättre om den får vila lite innan serveringen.

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2 1/2 dl socker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 msk suckat
  • 100 g syltade apelsinskal
  • 2 dl russin
  • rivet skal av en halv citron
  • (garnering 75-100 g mörk blockchoklad)

Gör så här:

Rör smör och socker fluffigt.

Tillsätt äggen ett i taget.

Skrubba citronen och riv av skalet.

Blanda samman skalet med vetemjöl, bakpulver, suckat, apelsinskal och russin. Rör ner i smör- och sockerblandningen till en jämn smet.

Smörj en 2 liters bakform och ströa den med skorpsmulor eller med mannagryn. Stjälp i smeten och sprid ut den jämnt i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader under 50 till 60 minuter.

Lossa kakan ur formen och låt den svalna på galler, gärna med formen över sig.

Om du vill garnera kakan med blockchokladen: lägg ut bitar av blockchoklad på den varma kakan. Om det behövs för att smälta chokladen kan man stoppa in kakan ytterligare någon minut i ugnen. Bred ut med en gaffel. Gaffeln kan även användas för att göra mönster i den mjuka chokladen. Låt svalna på galler.

För att smakerna i kakan skall mogna kan man med fördel förvara den fryst och ta upp den någon dag före servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anghelina Herrera
12 november 2016

Jag har sett och bakat länge några av dina recept. Jag la inte märke på vem som bakar men jag kom ihåg din bild på din hemsida. Nu vet jag att du har de bästa receptet på allt. Jag undrar om du har visat dig på TV programmet någon gång? Du är bäst!

Kommentar av Karl-Gustav Franzèn
27 maj 2010

Den är jättegod.Lätt att göra.Mina vänner

är stormförtjusta i den

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
8 december 2017

Tumme upp!


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Kladdkakor

Kladdigare kakor!

Någon som gillar kladdkakor? Baka en chokladstinn kaka, hitta nya favoriter och njut...

kladdkakor.se

Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

hembakatbrod.se


Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

Vilt är ett klimatsmart alternativ som dessutom ger mycket smak. Låt viltmatlagningen bli en del av vardagen i en härlig pasta carbonara med renskav, som spetsas med enbär!

En klassisk viltskavsgryta blir en rustik festmåltid tillsammans med pressad potatis och grönsaker. Välkommen till ett lite vildare kök!

 viltskav.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...