Franska våfflor med saffranssmörkräm

Läckra små bakverk som passar fint till te eller glögg!

Du behöver

Kakor

  • 120 g smör eller margarin
  • 180 g vetemjöl (ca 3 dl)
  • 60 g potatismjöl (ca 1dl)
  • 1/2 dl socker till utbakning

Fyllning

  • 100 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1/2 g saffran (1pkt)
  • (1 sockerbit)

Gör så här:

Satsen räcker till ca 18 mindre kakor eller 12 större.

Ta fram smöret till fyllningen så det hinner bli rumsvarmt.


Blanda mjölerna i en bunke. Finfördela det kalla smöret i mjölet. Blanda och knåda i yoghurten. Ställ degen i kylen cirka en halvtimme.

Strö ut strösocker på en bänk. Kavla ut degen i sockret, vänd då och då. Avsluta med kruskavel eller nagga ytan med en gaffel när degen är ca 3 mm tjock.

Ta ut kakor ur degen med en kakform eller med ett glas. Lägg över kakorna på ett bakplåtspapper på plåten.

Grädda kakorna i cirka 4-5 minuter i 220 grader. Passa dem noga - de bränns lätt!

Låt kakorns svalan helt.

Häll saffranet i en mortel och stöt det tillsammans med en sockerbit eller 1 tesked strösocker. Blanda saffran med det mjuka smöret. Blanda sedan i florsocker till du får en jämn kräm.

Ställ smörkrämen svalt en stund om den är för mjuk.

När kakorna är svala och krämen lagom fast, bred ett lager kräm på en kaka och lägg på en som lock.

Förvara kakorna svalt i en tät burk. Pudra eventuellt lite florsocker över vid serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Kyckling i curry

Långkok blir mustigt värmande grytor!

Glöm grytan på spisen och bjud på riktigt mustig currygryta!

grytrecept.se

Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

kladdkakor.se


Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

Jag är knappast ensam om att älska choklad, av alla slag. Få smaker går att använda till så mycket gott. Från en enkel chokladmuffins eller en god kladdkaka till riktigt stora smakupplevelser.

Och finns det egentligen någon efterrätt som står sig lika väl som en riktigt god chokladkaka? Tveksamt, tycker jag...

Prova ett nytt recept på en riktigt läcker chokladkaka, full med smak och fylld med härlig chokladtryffel! Detta är en av mina absoluta favoriter till efterrätt just nu. Prova så förstår ni varför!

Chokladfyllda hälsningar från pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...