Franska våfflor med saffranssmörkräm

Läckra små bakverk som passar fint till te eller glögg!

Du behöver

Kakor

  • 120 g smör eller margarin
  • 180 g vetemjöl (ca 3 dl)
  • 60 g potatismjöl (ca 1dl)
  • 1/2 dl socker till utbakning

Fyllning

  • 100 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1/2 g saffran (1pkt)
  • (1 sockerbit)

Gör så här:

Satsen räcker till ca 18 mindre kakor eller 12 större.

Ta fram smöret till fyllningen så det hinner bli rumsvarmt.


Blanda mjölerna i en bunke. Finfördela det kalla smöret i mjölet. Blanda och knåda i yoghurten. Ställ degen i kylen cirka en halvtimme.

Strö ut strösocker på en bänk. Kavla ut degen i sockret, vänd då och då. Avsluta med kruskavel eller nagga ytan med en gaffel när degen är ca 3 mm tjock.

Ta ut kakor ur degen med en kakform eller med ett glas. Lägg över kakorna på ett bakplåtspapper på plåten.

Grädda kakorna i cirka 4-5 minuter i 220 grader. Passa dem noga - de bränns lätt!

Låt kakorns svalan helt.

Häll saffranet i en mortel och stöt det tillsammans med en sockerbit eller 1 tesked strösocker. Blanda saffran med det mjuka smöret. Blanda sedan i florsocker till du får en jämn kräm.

Ställ smörkrämen svalt en stund om den är för mjuk.

När kakorna är svala och krämen lagom fast, bred ett lager kräm på en kaka och lägg på en som lock.

Förvara kakorna svalt i en tät burk. Pudra eventuellt lite florsocker över vid serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

smakakor.se

Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

vafflor.se


Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

Mjuka bröd med god fyllning är tacksamt att kunna trolla fram på några minuter. Har du gjort en stor omgång piroger är det lätt att värma så många som det går åt. Och piroger är också bra utflyktsmat eller mellanmål.
Fyll pirogerna med din favoritfyllning: Vegetariskt med fetaost eller kanske veganska piroger med ris och lök?
Eller så lagar du en omgång klassiska piroger fyllda med köttfärs och ost. Den som vill ha riktigt smakrika piroger använder getost och gör piroger med chèvre. Snabbt, gott och hemlagat!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...