Franska våfflor med saffranssmörkräm

Läckra små bakverk som passar fint till te eller glögg!

Du behöver

Kakor

  • 120 g smör eller margarin
  • 180 g vetemjöl (ca 3 dl)
  • 60 g potatismjöl (ca 1dl)
  • 1/2 dl socker till utbakning

Fyllning

  • 100 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1/2 g saffran (1pkt)
  • (1 sockerbit)

Gör så här:

Satsen räcker till ca 18 mindre kakor eller 12 större.

Ta fram smöret till fyllningen så det hinner bli rumsvarmt.


Blanda mjölerna i en bunke. Finfördela det kalla smöret i mjölet. Blanda och knåda i yoghurten. Ställ degen i kylen cirka en halvtimme.

Strö ut strösocker på en bänk. Kavla ut degen i sockret, vänd då och då. Avsluta med kruskavel eller nagga ytan med en gaffel när degen är ca 3 mm tjock.

Ta ut kakor ur degen med en kakform eller med ett glas. Lägg över kakorna på ett bakplåtspapper på plåten.

Grädda kakorna i cirka 4-5 minuter i 220 grader. Passa dem noga - de bränns lätt!

Låt kakorns svalan helt.

Häll saffranet i en mortel och stöt det tillsammans med en sockerbit eller 1 tesked strösocker. Blanda saffran med det mjuka smöret. Blanda sedan i florsocker till du får en jämn kräm.

Ställ smörkrämen svalt en stund om den är för mjuk.

När kakorna är svala och krämen lagom fast, bred ett lager kräm på en kaka och lägg på en som lock.

Förvara kakorna svalt i en tät burk. Pudra eventuellt lite florsocker över vid serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

helgmenyn.se

Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

bakakaka.se


Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

Sallad är allroundrätten som passar såväl förrätt som huvudrätt. Och visst kan en sallad mätta: Prova en ny matig sallad till kvällen. Sallad på quinoa och ruccola är smakrikt och läckert med stil! Laga en läcker pastasallad med pesto eller gör klassisk rissallad med tärnad skinka, ost och ägghalvor. Gillar du fetaost är den klassiska fetaostsalladen ett gott och snabblagat val. Ett hembakat bröd till och du har en festmåltid i all enkelhet!

 salladsrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...