Franska våfflor med saffranssmörkräm

Läckra små bakverk som passar fint till te eller glögg!

Du behöver

Kakor

  • 120 g smör eller margarin
  • 180 g vetemjöl (ca 3 dl)
  • 60 g potatismjöl (ca 1dl)
  • 1/2 dl socker till utbakning

Fyllning

  • 100 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1/2 g saffran (1pkt)
  • (1 sockerbit)

Gör så här:

Satsen räcker till ca 18 mindre kakor eller 12 större.

Ta fram smöret till fyllningen så det hinner bli rumsvarmt.


Blanda mjölerna i en bunke. Finfördela det kalla smöret i mjölet. Blanda och knåda i yoghurten. Ställ degen i kylen cirka en halvtimme.

Strö ut strösocker på en bänk. Kavla ut degen i sockret, vänd då och då. Avsluta med kruskavel eller nagga ytan med en gaffel när degen är ca 3 mm tjock.

Ta ut kakor ur degen med en kakform eller med ett glas. Lägg över kakorna på ett bakplåtspapper på plåten.

Grädda kakorna i cirka 4-5 minuter i 220 grader. Passa dem noga - de bränns lätt!

Låt kakorns svalan helt.

Häll saffranet i en mortel och stöt det tillsammans med en sockerbit eller 1 tesked strösocker. Blanda saffran med det mjuka smöret. Blanda sedan i florsocker till du får en jämn kräm.

Ställ smörkrämen svalt en stund om den är för mjuk.

När kakorna är svala och krämen lagom fast, bred ett lager kräm på en kaka och lägg på en som lock.

Förvara kakorna svalt i en tät burk. Pudra eventuellt lite florsocker över vid serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Helgtipset

Broccolipaj

En god paj passar lika bra till fredagmiddag som på buffébordet. Eller gör den klassiska broccolipajen med ädelost och packa ner i utflyktskorgen!

pajrecept.se

Fläskpannkaka

Matiga pannkakor

Varför steka pannkakor i stekpanna när det finns ugn? Ugnspannkaka är bekväm mat på nolltid.

pannkakor.se


Frukostbullar

Frallor för alla

Med våren kommer ljusare morgnar. Dags att stiga upp och baka morotsbullar kanske?

De flesta blir alldeles knäsvaga av doften av nybakat. Även om man är oerfaren i köket lyckas man lätt med frukostbullar. Vissa tar mer tid, andra går snabbare att baka. Frallor är mycket enkla att baka, men det är faktiskt frukostbullar gjorda på surdeg också! Kanske är receptet på enkelt surdegsbröd något för den som inte är så varm i förklädet? En riktig klassiker är morotsbullar som blir saftiga av rivna morötter och smakar lika bra till den värmande soppa vi så väl behöver, som till frukost.

 frukostbullar.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...