Franska våfflor med saffranssmörkräm

Läckra små bakverk som passar fint till te eller glögg!

Du behöver

Kakor

  • 120 g smör eller margarin
  • 180 g vetemjöl (ca 3 dl)
  • 60 g potatismjöl (ca 1dl)
  • 1/2 dl socker till utbakning

Fyllning

  • 100 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1/2 g saffran (1pkt)
  • (1 sockerbit)

Gör så här:

Satsen räcker till ca 18 mindre kakor eller 12 större.

Ta fram smöret till fyllningen så det hinner bli rumsvarmt.


Blanda mjölerna i en bunke. Finfördela det kalla smöret i mjölet. Blanda och knåda i yoghurten. Ställ degen i kylen cirka en halvtimme.

Strö ut strösocker på en bänk. Kavla ut degen i sockret, vänd då och då. Avsluta med kruskavel eller nagga ytan med en gaffel när degen är ca 3 mm tjock.

Ta ut kakor ur degen med en kakform eller med ett glas. Lägg över kakorna på ett bakplåtspapper på plåten.

Grädda kakorna i cirka 4-5 minuter i 220 grader. Passa dem noga - de bränns lätt!

Låt kakorns svalan helt.

Häll saffranet i en mortel och stöt det tillsammans med en sockerbit eller 1 tesked strösocker. Blanda saffran med det mjuka smöret. Blanda sedan i florsocker till du får en jämn kräm.

Ställ smörkrämen svalt en stund om den är för mjuk.

När kakorna är svala och krämen lagom fast, bred ett lager kräm på en kaka och lägg på en som lock.

Förvara kakorna svalt i en tät burk. Pudra eventuellt lite florsocker över vid serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julbröd

Hembakat vörtbröd till julbordet

Kryddiga julbröd fyller huset med doften av jul. Baka ett enkelt vörtbröd med vårt nya recept!

Smakrika bröd hör hemma på julbordet och rimmar väl med traditionell julmat. Baka med klassiska kryddor eller gör en modernare variant med julmust som bas. Ett julbröd med pomerans, anis och fänkål passar både grytan och till sillen. Kanske ett rent pomeransbröd om du vill renodla en kryddsmak? Mjuka hålkakor eller havrebröd är snabbakat och går fint till ostarna, sill eller kallskurna pålägg. Bakar du vörtbröd kan du göra ett storbak med vört som ger hela 6 fina limpor eller prova vårt nya snabbrecept på vörtbröd med julmust i degen. Enkelt och gott utan mycket knådande eller förberedelser.

 hembakatbrod.se

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Bagels

Fyllda bagels

Den som vill vakna mjukt i helgen räcker upp en hand! Hembakade bagels fyllda med färskost gör frukost till fest.

bagelsrecept.se


Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

En pizzakväll med familj eller vänner är alltid en bra idé. Och det är inte svårt att lyckas med pizzan. Välj en enkel pizzadeg eller knåda ihop en långjäst pizzadeg, så får du riktigt knapriga kanter och botten!

Med en bra botten kan du lätt variera påläggen efter smak. Experimentera med spännande resultat eller baka någon av de klassiska pizzorna. Kanske en enkel capricciosa eller varför inte en gorgonzola? Den som inte kan bestämma sig gör förstås en quattro stagioni!

Smaklig och trevlig pizzakväll!

 bakapizza.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...