Finska pinnar

Detta är den givna småkakan för julen! Nästan lika lättbakad som den är lättäten. Och den är mycket lättäten...

Du behöver

  • 200 g smör
  • 50 g socker
  • 225 g vetemjöl (knappt 4 dl)
  • ägg och pärlsocker till pensling

Gör så här:

Ugnsvärme 175 grader.

Hacka samman smör, socker och vetemjöl. Knåda till en slät deg. Låt degen vila lite i kylen. Rulla ut till lillfingertjocka längder på ett mjölat bord. Lägg flera längder tätt intill varandra, pensla över alla längderna med ägg och strö över med pärlsocker. Skär rakt över längderna så att det blir 4-5 centimeter långa "pinnar".

Använd en stekspade och lyft över kakorna till ett bakplåtspapper på en plåt.

Provgrädda kakorna i cirka 12 minuter. Kakorna ska få lite, men bara lite färg. Låt svalna på plåt eller ännu hellre på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av julia
13 december 2009

Glöm inte bittermandeloljan bara, några droppar.


Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

bakakaka.se

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se


Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

Ofta är det enkla det goda. Att baka eller laga med bra råvaror räcker långt och blir nästan alltid gott. Men ibland kan det bli för lite av det goda... Passa på att baka en härligt chokladstinn kaka i veckan! Fylld med mörk choklad, täckt med chokladtryffel och servera med vispad grädde i överflöd!

Har du redan provat fransk chokladkaka? Kanske en choklad- och kokosfylld kladdkaka. Eller varför inte en chokladpaj? Chokladmuffins, någon? Kanske en riktigt lyxig cheesecake? Mer av det goda tack!

 bakakaka.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...