Finska pinnar

Detta är den givna småkakan för julen! Nästan lika lättbakad som den är lättäten. Och den är mycket lättäten...

Du behöver

  • 200 g smör
  • 50 g socker
  • 225 g vetemjöl (knappt 4 dl)
  • ägg och pärlsocker till pensling

Gör så här:

Ugnsvärme 175 grader.

Hacka samman smör, socker och vetemjöl. Knåda till en slät deg. Låt degen vila lite i kylen. Rulla ut till lillfingertjocka längder på ett mjölat bord. Lägg flera längder tätt intill varandra, pensla över alla längderna med ägg och strö över med pärlsocker. Skär rakt över längderna så att det blir 4-5 centimeter långa "pinnar".

Använd en stekspade och lyft över kakorna till ett bakplåtspapper på en plåt.

Provgrädda kakorna i cirka 12 minuter. Kakorna ska få lite, men bara lite färg. Låt svalna på plåt eller ännu hellre på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av julia
13 december 2009

Glöm inte bittermandeloljan bara, några droppar.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Sopprecept

Gröna soppor i alla färger

Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!

sopprecept.se

Matbröd

Hembakad lyx

Doften av nybakat bröd fyller köket! hembakatbrod.se är här!

hembakatbrod.se


Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

Detaljerna gör jobbet, som så ofta när det gäller mat. Krutonger, rostade brödtärningar är ett lätt sätt sätta både smak och stil på en enkel måltid. Perfekta till sallader eller soppor! Och goda som tilltugg till ostar och kallskuret på buffén.
Prova krutonger med ost till en krämig svampsoppa, krutonger med örter och citron till krämig kycklingsoppa eller kryddiga krutonger med salami till en matig och rustik sallad med tomater. Krutonger med soltorkade tomater passar perfekt till grönsallad och tillsammans med ostar. Gärna i sällskap med en skål salamichips!

 buffemat.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...