Engelsk Julpudding

En klassisk, engelsk julpudding kräver lite arbete! Men så blir den också någonting riktigt speciellt. Vill du inte använda talg så går det bra med smör.

Du behöver

Material

  • 2 liters puddingform (helst keramik, om metallform används kan tillagningstiden kortas något)
  • Stor kastrull med tättslutande lock
  • Ett tefat eller litet galler som ryms i kastrullen.
  • En stor skål
  • Smörpapper
  • Aluminiumfolie
  • Kraftigt snöre, typ hampasnöre eller bomullsgarn

Ingredienser

  • 375 g njurtalg eller smör, gärna osaltat
  • 25 g smält smör
  • 1 1/2 l färskt ströbröd
  • 1 1/4 dl russin
  • 4 1/2 dl korinter
  • 3 3/4 dl hackade syltade citrusskal
  • 8 ägg (60 g styck)
  • 1 3/4 dl konjak samt en del extra till flambering

Gör så här:

Börja med att mäta hur mycket vatten som behövs för ångkokningen. Ställ den tomma puddingformen på ett tefat eller på ett galler i kastrullen och häll i vatten tills det når halvvägs upp på formen. Lyft ur formen och koka upp vattnet i kastrullen.

Klipp till ett smörpapper och klä insidan av formen med det.

Gör ett lock till puddingformen med två lika långa bitar aluminiumfolie och smörpapper. Lägg dem ovanpå varandra och gör ett 3 centimeter stort veck rakt över genom båda lagren. Det behövs då puddingen sväller under tillagningen.

Smörj puddingformen med smält smör och lägg dit rundeln av smörpapperet.

Smörj locket med smält smör.

Befria njurtalgen från hinnorna och riv den fint, för hand eller i matberedare.

Lägg i en stor skål. (Eller finfördela smöret i bitar)

Tillsätt brödsmulorna, korinter och citrusskalen och blanda.

Vispa äggen lätt och tillsätt dem. Rör om.

Fortsätt att röra samtidigt som du tillsätter konjaken skedvis.

Skeda över blandningen i formen.

Lägg puddinglocket över puddingen. Bind snöret runt formen och locket. Knyt snöret hårt. Tag även och knyt en extra tamp rakt över locket så att du får ett handtag att lyfta puddingen i.

Lyft försiktigt ner puddingen i det kokande vattnet och täck med kastrullocket.

Koka i 7 timmar. Kontrollera vattennivån då och då och häll på mer kokande vatten om det behövs.

Tag sedan av kastrullen från värmen och låt puddingen vila i vattnet i 10 minuter innan den stjälps upp i en låg ugnsfast form.

Vid serveringen: Värm upp lite konjak som du häller över puddingen. Tänd på.

Servera med vaniljsås.

Tips! Om du vill göra puddingen i förväg så kan du förvara kakan i puddingformen. Värm sedan upp den som vid gräddningen under två timmar innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu

Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

frukostbullar.se


Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

Spröda och frestande väcker småkakor såväl minnen som begär. Ett helt kakfat fyllt med drömmar är självklart en dröm! För många av oss var chokladbollar kanske det första vi bakade helt på egen hand.

Choklad, vanilj och citron är några favoritsmaksättningar på småkakor. Klassiker som schackrutor eller nya sorter som citron- och mandelkakor, båda går garanterat hem! Prova egna chokladbröd som är något helt annat än färdigköpta i plastask. Ha en skön stund i köket!

 smakakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...