Engelsk Julpudding

En klassisk, engelsk julpudding kräver lite arbete! Men så blir den också någonting riktigt speciellt. Vill du inte använda talg så går det bra med smör.

Du behöver

Material

  • 2 liters puddingform (helst keramik, om metallform används kan tillagningstiden kortas något)
  • Stor kastrull med tättslutande lock
  • Ett tefat eller litet galler som ryms i kastrullen.
  • En stor skål
  • Smörpapper
  • Aluminiumfolie
  • Kraftigt snöre, typ hampasnöre eller bomullsgarn

Ingredienser

  • 375 g njurtalg eller smör, gärna osaltat
  • 25 g smält smör
  • 1 1/2 l färskt ströbröd
  • 1 1/4 dl russin
  • 4 1/2 dl korinter
  • 3 3/4 dl hackade syltade citrusskal
  • 8 ägg (60 g styck)
  • 1 3/4 dl konjak samt en del extra till flambering

Gör så här:

Börja med att mäta hur mycket vatten som behövs för ångkokningen. Ställ den tomma puddingformen på ett tefat eller på ett galler i kastrullen och häll i vatten tills det når halvvägs upp på formen. Lyft ur formen och koka upp vattnet i kastrullen.

Klipp till ett smörpapper och klä insidan av formen med det.

Gör ett lock till puddingformen med två lika långa bitar aluminiumfolie och smörpapper. Lägg dem ovanpå varandra och gör ett 3 centimeter stort veck rakt över genom båda lagren. Det behövs då puddingen sväller under tillagningen.

Smörj puddingformen med smält smör och lägg dit rundeln av smörpapperet.

Smörj locket med smält smör.

Befria njurtalgen från hinnorna och riv den fint, för hand eller i matberedare.

Lägg i en stor skål. (Eller finfördela smöret i bitar)

Tillsätt brödsmulorna, korinter och citrusskalen och blanda.

Vispa äggen lätt och tillsätt dem. Rör om.

Fortsätt att röra samtidigt som du tillsätter konjaken skedvis.

Skeda över blandningen i formen.

Lägg puddinglocket över puddingen. Bind snöret runt formen och locket. Knyt snöret hårt. Tag även och knyt en extra tamp rakt över locket så att du får ett handtag att lyfta puddingen i.

Lyft försiktigt ner puddingen i det kokande vattnet och täck med kastrullocket.

Koka i 7 timmar. Kontrollera vattennivån då och då och häll på mer kokande vatten om det behövs.

Tag sedan av kastrullen från värmen och låt puddingen vila i vattnet i 10 minuter innan den stjälps upp i en låg ugnsfast form.

Vid serveringen: Värm upp lite konjak som du häller över puddingen. Tänd på.

Servera med vaniljsås.

Tips! Om du vill göra puddingen i förväg så kan du förvara kakan i puddingformen. Värm sedan upp den som vid gräddningen under två timmar innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

fisksoppa.se

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se


Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

Ofta lagar vi klassisk lasagne som badar i köttfärssås och ostsås. Men den värmande pastarätten kan lika gärna av en god vegetarisk fylld med grönsaker. Prova goda varianter som vegetarisk lasagne med parmesanost eller ett gott recept på vegetarisk lasagne med keso. Pepparochsalt.se föreslår gärna en god fullkornslasagne, fylld med zucchini och med god smak av ädelost som bryter fint mot grönsakerna. Lite nyttigare än klassisk lasagne, men minst lika god! Hinner du inte i kväll? Vi har recept på riktig snabblasagne också. Det går utmärkt att byta ut korven mot 150 gram fetaost i stället. Och gärna några oliver, så är kvällen räddad!

 lasagne.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...