Engelsk Julpudding

En klassisk, engelsk julpudding kräver lite arbete! Men så blir den också någonting riktigt speciellt. Vill du inte använda talg så går det bra med smör.

Du behöver

Material

  • 2 liters puddingform (helst keramik, om metallform används kan tillagningstiden kortas något)
  • Stor kastrull med tättslutande lock
  • Ett tefat eller litet galler som ryms i kastrullen.
  • En stor skål
  • Smörpapper
  • Aluminiumfolie
  • Kraftigt snöre, typ hampasnöre eller bomullsgarn

Ingredienser

  • 375 g njurtalg eller smör, gärna osaltat
  • 25 g smält smör
  • 1 1/2 l färskt ströbröd
  • 1 1/4 dl russin
  • 4 1/2 dl korinter
  • 3 3/4 dl hackade syltade citrusskal
  • 8 ägg (60 g styck)
  • 1 3/4 dl konjak samt en del extra till flambering

Gör så här:

Börja med att mäta hur mycket vatten som behövs för ångkokningen. Ställ den tomma puddingformen på ett tefat eller på ett galler i kastrullen och häll i vatten tills det når halvvägs upp på formen. Lyft ur formen och koka upp vattnet i kastrullen.

Klipp till ett smörpapper och klä insidan av formen med det.

Gör ett lock till puddingformen med två lika långa bitar aluminiumfolie och smörpapper. Lägg dem ovanpå varandra och gör ett 3 centimeter stort veck rakt över genom båda lagren. Det behövs då puddingen sväller under tillagningen.

Smörj puddingformen med smält smör och lägg dit rundeln av smörpapperet.

Smörj locket med smält smör.

Befria njurtalgen från hinnorna och riv den fint, för hand eller i matberedare.

Lägg i en stor skål. (Eller finfördela smöret i bitar)

Tillsätt brödsmulorna, korinter och citrusskalen och blanda.

Vispa äggen lätt och tillsätt dem. Rör om.

Fortsätt att röra samtidigt som du tillsätter konjaken skedvis.

Skeda över blandningen i formen.

Lägg puddinglocket över puddingen. Bind snöret runt formen och locket. Knyt snöret hårt. Tag även och knyt en extra tamp rakt över locket så att du får ett handtag att lyfta puddingen i.

Lyft försiktigt ner puddingen i det kokande vattnet och täck med kastrullocket.

Koka i 7 timmar. Kontrollera vattennivån då och då och häll på mer kokande vatten om det behövs.

Tag sedan av kastrullen från värmen och låt puddingen vila i vattnet i 10 minuter innan den stjälps upp i en låg ugnsfast form.

Vid serveringen: Värm upp lite konjak som du häller över puddingen. Tänd på.

Servera med vaniljsås.

Tips! Om du vill göra puddingen i förväg så kan du förvara kakan i puddingformen. Värm sedan upp den som vid gräddningen under två timmar innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

bakakaka.se

Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

smakakor.se


Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

Värmande grytor är gott och festligt. Enkelt att ordna när man är många och bekvämt då de kan vara helt klara när gästerna väl kommer.

Prova en smakrik gryta på skinkstek som får smak av svamp och dragon. Eller gör en smakrik och rustik lammgryta med rotfrukter. Perfekt när man vill få upp värmen lite. Den som vill ha en riktig stek, serverad med potatis och gelé lagar lätt en porterstek.

Trevlig middag och glöm inte brödet!

 helgmenyn.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...