Chokladbröd

En härligt klassisk kaka som är något av ett måste på kakfatet till jul...

Du behöver

  • 100 g smör
  • 100 g socker
  • 1 ägg
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 15 g kakao
  • 150 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ägg och pärlsocker till pensling

Gör så här:

Hacka samman alla ingredienserna och blanda till en jämn deg. Låt degen vila i kyl en stund.

Dela degen och kavla eller tyck ut den i 2-3 centimeter breda längder, direkt på plåten. (Längderna brukar flyta ut lite så gör dem inte bredare) Längderna ska vara högst en halv centimeter höga. 3-4 längder per plåt är lagom.

Pensla längderna med ägg och strö på pärlsocker.

Baka längderna i 200 grader, cirka 10 minuter. Innan kakorna svalnat skär du snett över längderna med en vass kniv. Gör kakorna 2-3 centimeter breda.

Låt svalna lite, gärna på galler. Kan frysas men klarar sig bra i en burk i skafferiet också.


Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Linda
5 december 2012

Alltså hur mycket är 100 g socker,15 g kakao och 150 g mjöl i dl mått?

Mvh Linda

Redaktionens kommentar
100 g socker är ungefär 1 dl + 2 tsk. 15 g kakao är cirka 2 msk. 150 g vetemjöl är 2 1/2 dl.

Rabarberpaj

Fika med årets första rabarberpaj!

Våren är här och vi firar med en riktigt klassisk rabarberpaj!

Värmen är här och grönskan exploderar. I södra Sverige finns späd rabarber, lagom till årets första rabarberpaj!
Rabarber blev populär i trädgårdarna först när socker blev billigt nog för att allmänheten skulle ha råd att köpa. För rabarber kräver socker, och gärna vaniljsås eller grädde för att balansera den syrliga smaken.
Gör en klassisk rabarberpaj med smultäcke. Eller prova någon av alla varianter där rabarbern får extra smak – rabarberpaj med mandelmassa, rabarberpaj med kolasmak, kardemumma eller kanske en rabarberpaj med knaprigt havretäcke?
Oavsett vilken som är din favorit smakar den allra bäst ljummen, serverad i vårsolen!

 smulpaj.se

Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

julkakor.se

Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

helgmenyn.se


Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

Spröda och frestande väcker småkakor såväl minnen som begär. Ett helt kakfat fyllt med drömmar är självklart en dröm! För många av oss var chokladbollar kanske det första vi bakade helt på egen hand.

Choklad, vanilj och citron är några favoritsmaksättningar på småkakor. Klassiker som schackrutor eller nya sorter som citron- och mandelkakor, båda går garanterat hem! Prova egna chokladbröd som är något helt annat än färdigköpta i plastask. Ha en skön stund i köket!

 smakakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Lasagne

Pasta+ugn=matkärlek! Klassisk lasagne är så nära himmelriket vi kommer på denna jord…
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...