Choklad- och russinkaka

En perfekt kaka som klarar sig både på egen hand och på kakfatet.

Du behöver

  • 75 g smör
  • 100 g ljus choklad
  • 1 dl socker
  • 3 ägg
  • 1/2 dl russin
  • (1/2 dl rom)
  • 1/2 dl ströbröd
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk crème fraiche

Gör så här:

Om du använder rom: Slå rommen över russinen och låt stå tills russinen sugit upp vätskan.

Rör rumsvarmt smör luftigt tillsammans med sockret. Smält chokladen i vattenbad och vispa ner den i smeten.

Tillsätt äggen, ett och ett under omrörning.

Blanda vetemjöl, ströbröd och bakpulver. Rör ner crème fraichen i smeten och tillsätt russinen. Blanda ner torrvarorna.

Häll smeten i en avlång form på 1 1/2 liter och grädda i 175 grader i cirka 45 minuter.

Låt svalna helt innan servering. Kakan smakar ofta bättre när den fått ligga till sig lite.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av wafa
30 december 2009

måste man ha rusin

Redaktionens kommentar
Nej, det är en smaksak.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Enklaste - och godaste - pastan

Pasta på italienska

Ibland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek.

pastarecept.nu

Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

pepparkaksrecept.se


Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

I kakälskarens hjärta finns ett speciellt rum för småkakan. Och efter att i många år ha levt en undanskymd tillvaro i kakburkar och på kafferep är den nu mera älskad än någonsin. Chokladbröd, finska pinnar eller syltkakor kan aldrig vara fel. Själv vill jag slå ett slag för en klassisk kringla! Dessa enkla små läckerheter bakas alltför sällan. Baka kringlor med ägg och bakpulver eller gör goda kringlor med jäst som får jäsa och bli luftiga. Småkakor är storslaget, kringlor är krångelfritt!

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...