Saffransbutterkaka

Saffransgul butterkaka lyser upp på bordet. Den här varianten är fylld med torkade aprikoser, hasselnötter och glöggkokta russin.

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 pkt saffran (1/2 g)
  • 3/4 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 7 1/2 dl vetemjöl

Fyllning

  • 50 g smör
  • 1 msk socker
  • 8-10 torkade aprikoser
  • 1/2 dl russin
  • 3/4 dl glögg
  • ev 1/2 dl hasselnötter
  • 1 ägg till pensling

Glasyr

  • 1/2 dl florsocker
  • 1 tsk vatten

Gör så här:

Deg:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölk-smör-blandningen och lös jästen, tillsätt sedan resten. Mortla saffran med lite socker och tillsätt. Blanda ner salt och socker och arbeta därefter in mjölet lite åt gången. Knåda degen tills den är slät och blank: i maskin omkring 10 minuter eller för hand cirka 15 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Förbered russinen under tiden: lägg dem i en kastrull, häll glöggen över och låt koka upp. Stäng av värmen och låt russinen stå och dra. Klipp aprikoserna i mindre bitar (och hacka hasselnötterna).

Smörj en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Ta upp degen på bakbordet. Kavla ut till en stor rektangel, cirka 30x40 centimeter. Bred smöret över och strö sedan över sockret, russinen och aprikoserna och eventuellt hasselnötter. Rulla samman till en lång rulle och pensla den yttersta kanten med ägget, uppvispat. Skär i cirka 4-5 centimeter breda bitar, 7-8 stycken. Ställ dem glest i formen och pensla ovansidan med uppvispat ägg. Strö eventuellt hackade hasselnötter över. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Grädda kakan i ugnens nedre del i 200 graders ugnsvärme, cirka 30 minuter eller tills den fått fin färg. Täck ovansidan med folie eller en plåt om den får för mycket färg.
Rör ut florsockret med vattnet och ringla över som glasyr när kakan svalnat.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se


Morotskaka

Lätt och god

Lättbakad och saftig - men också mager. Prova ett gott recept på morotskaka utan onödiga kalorier.

Morötter är naturligt söta i smaken och passar fint i kakor - inte konstigt att morotskaka har blivit en klassiker som älskas av många.

Kakorna blir saftiga och smakrika. Oftast smakar de ännu bättre om de får vila någon dag innan de äts. En god variant av morotskaka kan också vara mager - prova och upptäck en ny, saftig kaka som passar bra vardag som fest!

 morotskaka.com


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...